Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

В изслушването си пред Конгреса Зукърбърг ще заложи на патриотизма

Той планира да представи своята компания като американската история на успеха на един конкурентен и непредсказуем пазар

В изслушването си пред Конгреса Зукърбърг ще заложи на патриотизма

Снимка: George Frey/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Facebook Inc. Марк Зукърбърг е подготвен с това, на което гледа като на непреодолим аргумент за законодателите, готови да го критикуват по въпросите за антитръстовото законодателство: възпрепятстването на американските технологични иновации помага само на Китай.

Bloomberg разкрива, че Зукърбърг планира да представи своята компания като американската история на успеха на един конкурентен и непредсказуем пазар, сега застрашен от възхода на китайските приложения за социални медии по целия свят - и все повече, у дома, с популярността на TikTok. Агенцията се позовава на източници, запознати с въпроса, които са поискали да не бъде идентифицирани, защото коментарите на изпълнителния директор все още не са публични.

Очаква се главният изпълнителен  директор на Facebook ще даде показания в рамките на изслушването на антикорупционната комисия в Конгреса заедно с изпълнителни директори на Amazon.com Inc., Google и Apple Inc. Изслушването, отложено от понеделник, ще се състои на 29 юли. Отчитането на резултатите на Facebook за второто тримесечие, което бе планирано за този ден, бе преместено за четвъртък, 30 юли.

Още по темата

Разследващите в Конгреса събраха хиляди вътрешнофирмени документи от Facebook, за да разберат причините за придобиванията на Instagram и WhatsApp и да разберат какво мисли Зукърбърг за конкурентите си. 

Зукърбърг смята да каже, че успехът на тези активи в рамките на Facebook не е бил неизбежен. По-специално Instagram имаше само 13 служители и нямаше приходи, когато Facebook придоби компанията през 2012 г. - въпреки че бързо се превърна в най-популярното мобилно приложение за споделяне на снимки.

По-широкият аргумент, който мениджърът планира да изложи, е, че всяко отслабване на американските компании ще отстъпи територия за китайски компании в чужбина, особено на пазари с висок растеж като Индия. Зукърбърг изказа подобен аргумент по време на изслушване през 2019 г. за Либра, вече преименуваната криптовалута.

„Китай напредва бързо, за да лансира подобна идея през следващите месеци“, предупреди той. „Ако Америка не прави иновации, финансовото ни лидерство не е гарантирано“. По-късно същата година той каза, че е важно да не се оставя на Китай да определя правилата за интернет в останалия свят, аргументирайки се, че ценностите на азиатската страна не са демократични.

Зукърбърг години наред се опитваше да ухажва китайските лидери, за да може да вкара услугите на Facebook в страната. След като не успя, той възприе тази нова линия на мислене.

Аргументът може да се хареса на президента на САЩ Доналд Тръмп, който увеличи напрежението между САЩ и Китай чрез търговската политика на Белия дом. Наскоро Тръмп предупреди, че може да забрани TikTok, приложение за социални медии, собственост на базираната в Китай компания ByteDance Ltd.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
В изслушването си пред Конгреса Зукърбърг ще заложи на патриотизма

Да се чете: каубойската цензура

Още от Социални мрежи
ByteDance ще запази мажоритарен дял в TikTok след сделката с Oracle