IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виртуално въстание във Facebook срещу Марк Зукърбърг

Служителите са недоволни от факта, че мениджърът отказва да предприеме действия срещу спорни изявления на американския президент Доналд Тръмп

11:24 | 02.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/PHILIPP GUELLAND</em></p>

Снимка: EPA/PHILIPP GUELLAND

Редица служители на Facebook започнаха виртуална стачка. Те искат да изразят недоволството си от това, че главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг отказва да предприеме действия срещу противоречивите изявления на американския президент Доналд Тръмп спрямо платформата. Twitter беше подложил туитовете на президента на проверка за фактите през миналата седмица или ги определи като „прославящи насилието“. Зукърбърг, от друга страна, подчерта, че Facebook няма да бъде „арбитър на истината“, припомня The Guardian.

Андрю Кроу, ръководител на дизайна за видеофона Portal на Facebook, написа в Twitter: „Недопустимо е да се предоставя платформа за насърчаване на насилието и разпространение на дезинформация, независимо за кого става дума или дали това си струва да се отрази“. Той не бил съгласен с позицията на Зукърбърг и щял да работи за постигане на промяна.

В най-противоречивия туит на Тръмп се каза: „Когато започне плячкосването, започват стрелбите“. Twitter тълкува това като подстрекателство към насилие, докато Зукърбърг го интерпретира чисто като предупреждение към демонстрантите.

Джейсън Щърман, член на екипа за научноизследователска и развойна дейност на компанията и бивш изпълнителен директор на приложението за „психично обучение“ Lucid, също публикува позиция в Twitter, казвайки: „Не знам какво да правя, но знам, че нищо не е приемливо. Аз съм служител във Facebook, който напълно не е съгласен с решението на Марк да не прави нищо относно последните публикации на Тръмп, които очевидно подбуждат към насилие. Не съм сам във Facebook. Не съществува неутрална позиция по отношение на расизма“.

В петък Зукърбърг заяви, че не е съгласен с тълкуването на Twitter за изявлението на Тръмп. Там, където Twitter разбира изявлението като подбуждане - насърчаване на полицията да стреля по протестиращи - Зукърбърг казва, че го разчита като предупреждение към протестиращите, че полицията ще стреля по тях. Разграничението означава, че публикацията попадна от правилната страна на правилата на Facebook, каза Зукърбърг – тоест, не би трябвало да бъде премахната.

„Лично аз имам висцерална отрицателна реакция към този вид разделителна и възпалителна реторика“, добави Зукърбърг. „Не съм съгласен с това как президентът говори за това, но вярвам, че хората трябва да могат да видят това сами, защото в крайна сметка отчетността за лицата на властови позиции може да се случи само когато речта им се проверява на открито“.

Изявлението на основателя на Facebook ерозира реакциите в неговата организация. „Марк греши и аз ще се стремя по най-силния възможен начин да променя решението му“, казва Райън Фрейтас, директор на продуктовия дизайн на News Feed-а на Facebook. Други, които се изказаха по темата, бяха директорът по управление на продуктите Джейсън Тоф и продуктовият дизайнер Сара Джен.

Броят на служителите във Facebook, които се оплакват публично от позицията на шефа си, е малък в абсолютно изражение – малка част от общо 45 000 служители на компанията, но е рядък външен израз на недоволство от ръководството на Зукърбърг, който контролира 57,9% от правата на глас в борда на концерна. Оплакванията са отразени във вътрешнофирмени дискусии, става ясно от статии в New York Times и Verge, в които служителите обвиниха компанията, че прилага правилата си неравномерно, за да избегне гнева на Тръмп.

Първите партньори по сътрудничество вече се оттеглиха от Facebook заради това отношение. Talkspace, доставчик на онлайн терапия, вече не иска да работи с платформа, която - както каза изпълнителният директор Орен Франк, стимулира „расизма, насилието и лъжите", предава CNBC.

Франк казва пред CNBC, че естеството на сделката на компанията му със социалната мрежа включва партньорство по отношение на съдържанието, както и възможността Facebook да използва приложението за психично здраве, за да осигури безплатна терапия на определени аудитории. Франк пояснява, че двете компании първоначално са обсъждали фокусирането на усилията си върху студентите. Блогът на Talkspace, който в момента се занимава с психичното здраве по време на пандемията, получава около 1 милион уникални мнения на месец, каза той. Сделката би включвала генериране на съдържание от страна на Talkspace за Facebook.

Франк пояснява още, че сделката щеше да доведе до „стотици хиляди долари“ за неговата компания и че тя е била инициирана именно заради пандемията Covid-19. Той обаче е прекратил преговорите след последния развой на събитията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Протестиращите дали са се включили междевременно в разграбването на магазини (в знак на солидарност и съпричастие)? Или може би са дарили по една заплата за близките на пострадалия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
silverros
преди 3 години
За мен въвеждането на контрол на президент или на когото и да било е цензура. Не може някакъв служител на фейсбук да спре менение за расизма защото нему харесва.Или да спре менение на лекър за вирусите защото било различно от официалното. Хората не са толкова глупави нека сами да преценят. Това е принизяване на читателя. Няма как да си формира мнение читателя като не е чул всикигледни точки. прозуваването към цензура на президента води до по-голяма цензура на обикновенния чоевк. Това е път към дикататура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още