Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

WhatsApp се сблъсква с поредица от нови жалби в ЕС

Политиките за поверителност на чат приложението продължават да срещат съпротива

WhatsApp се сблъсква с поредица от нови жалби в ЕС

Снимка:  Brent Lewin/Bloomberg

Чат приложението WhatsApp, което е собственост на Facebook, се сблъска с поредица от жалби от Европейската потребителска организация и други организации заради актуализация на политиката си за поверителност, която предизвика недоволство в световен мащаб и накара потребители да преминат към конкурентните приложения Telegram и Signal, предава Ройтерс.

През януари WhatsApp представи новата си политика за поверителност, която ѝ позволява да споделя някои данни с Facebook и други фирми от групата.

Компанията заяви, че промените позволяват на потребителите да общуват с бизнеси и няма да засегнат личните разговори.

Още по темата

Европейската потребителска организация (BEUC) и осем от нейните членове отправиха критики към промените и заведоха жалби в Европейската комисия и Европейската мрежа на потребителските служби, заявявайки, че WhatsApp несправедливо притиска потребителите да приемат новите ѝ политики.

„Съдържанието на тези известия, тяхното естество, времето и честотата на показването им оказват неправомерен натиск върху потребителите и вредят на свободата им на избор. Като такива те представляват нарушение на Директивата на Европейския съюз за нелоялните търговски практики“, гласи съвместното изявление.

“WhatsApp не успя да обясни на ясен и разбираем език естеството на промените... Тази неяснота се равнява на нарушение на законодателството на ЕС за защита на потребителите, което задължава компаниите да използват ясни и прозрачни договорни условия и търговски съобщения“, допълва то.

Групите призоваха европейската мрежа на службите за защита на потребителите и органите на ЕС за защита на данните да работят заедно за справяне с тези опасения за поверителността и правата на потребителите.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 1715   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Всичко, което Pinterest иска за Коледа, са нови потребители