Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Защо Мъск ядоса адвокатите на Twitter?

Според социалната мрежа милиардерът е разкрил поверителна информация онлайн

Защо Мъск ядоса адвокатите на Twitter?

Снимка: Bloomberg 

Туитовете на технологичния милиардер Илон Мъск за планираното придобиване на Twitter му донесоха проблеми с адвокатите на онлайн услугата. Те го обвиниха, че е нарушил споразумение за конфиденциалност, написа Мъск в неделя вечер. Според правния отдел той е разкрил твърде много за подхода на Twitter за идентифициране на автоматични акаунти в услугата.

Самият Мъск преди това многократно е повдигал въпроса за такива ботове - акаунти. В петък той заяви, че сделката за придобиване на Twitter е спряна за момента. Той иска да изчака изчисленията да докажат, че акаунтите, които не са подкрепени от реални потребители, всъщност представляват по-малко от пет процента. В резултат на това цената на акциите на Twitter се срина. Но около два часа по-късно Мъск увери, че все още се интересува от поглъщането.

Действията на Мъск повдигнаха много въпроси. От една страна, споразумението за придобиване на Twitter не предвижда временно прекратяване. От друга страна, прогнозата на Twitter за по-малко от пет процента ботове и фалшиви акаунти не само беше спомената в последния тримесечен доклад, но и от години. Наблюдателите в бранша се чудят дали Мъск се опитва да се измъкне от скъпата сделка, или поне да намали цената. Според Wall Street Journal 50-годишният милиардер е публикувал втория уточняващ туит едва след натиск от страна на адвокатите си.

В събота Мъск предприе последващи действия. Екипът му е избирал на случаен принцип 100 последователи на акаунти на онлайн услугата в Twitter и проверява колко голям е делът на фалшивите акаунти и акаунтите на ботове сред тях. Броят от 100 акаунта обаче е доста малък за подобно проучване. И Мъск очевидно е искал това да бъде забелязано: той ги е избрал, защото Twitter също използва тестова група с такъв размер, подчерта милиардерът след това. Именно тогава правният отдел на Twitter се оплака, че тази цифра е предмет на споразумение за конфиденциалност, написа по-късно Мъск.

Ръководителят на производителя на електрически автомобили Tesla постигна споразумение с борда на директорите на Twitter за сделка на стойност около 44 млрд. долара. Въпреки това придобиването все още зависи от наличието на достатъчно акционери, които искат да му прехвърлят акциите си. Преди това Twitter и Мъск искаха да приключат придобиването до края на годината. През последните няколко месеца милиардерът вече бе купил 9% от акциите на Twitter на фондовата борса.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Мъск наруши мълчанието в Twitter със снимка с папата