Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Защо "Twitter президентът" Тръмп има фобия от компютри

В мисленето на милиардера се проявява технологична паника, когато той твърди, че няма нито един безопасен компютър

Защо "Twitter президентът" Тръмп има фобия от компютри

Консервативният активист и журналист Ерик Ериксон е изумен, когато отваря имейл от Доналд Тръмп. Той представлява дигитално сканирана саморъчно написана бележка на бъдещия президент на Съединените американски щати, в която той благодари за вестникарската колона на Ериксон. Пусната от асистент.

„Тръмп е единственият човек, който ми е изпращал такъв мейл“, казва Ериксон пред Politico. За бъдещия президент на Съединените щати обаче такива имейли са нещо обичайно. Дори и писането на клавиатура той смята за ненужна загуба на време.

Целият свят видя изумен през миналата година колко виртуозно по време на предизборната кампания Тръмп нападаше опонентите си чрез Twitter и ползваше новите медии по начин, който е несравним сред политиците. В действителност обаче Тръмп е технологичен скептик. Той никога досега не е писал лично имейл, разказват негови приятели и сътрудници. И рядко включва компютър, пише в свой анализ Die Welt.

„Те направиха живота ни много по-сложен“, обяви Тръмп преди няколко дни, точно по времето, когато американското разузнаване заяви, че Русия се опитва да повлияе на президентските избори в САЩ с хакерски атаки. „Тази цяла компютърна ера означава, че никой не знае какво наистина се случва", каза следващият президент на САЩ. Това не са просто случайно подхвърлени безцеремонни коментари, а израз на дълбоко недоверие. И това може да се превърне и в политически проблем.

Доналд Тръмп е първият "Twitter президент" на Съединените щати. Своите кратки съобщения той изпраща само от смартфона си до своите над 20 млн. последователи. Това е много лесно – ако приложението е отворено, са достатъчни няколко кликвания на екрана, за да изпращате съобщения до света. Неговият комуникационен екип вече обяви, че самият Тръмп ще се обръща по този начин до американците и от Белия дом - а не в рамките на обичайните пресконференции.

Но иначе Тръмп страда от „компютърна дислексия“. Неговата технофобия кара хора като журналиста и дигитален пионер Джеф Джарвис да се тревожат. „Това е част от много по-голям проблем, а именно неговата благодарност към невежеството", казва Джарвис пред  Welt am Sonntag. Тръмп, който счита използването на компютъра за дяволско деяние, е същият, който отказва да получи разузнавателни брифинги, тъй като те биха могли да поставят мирогледа му под въпрос. Той отрича елитите, както и експертите, а освен това счита себе си за  по-умен от генералите. В случая на съвременните комуникационни технологии нещата отиват още по-далеч.

„Склонен е да проявява онова, което аз наричам „технологична паника“, казва Джарвис. "Това убеждение, че технологията е лоша и неработеща". Тази технологична паника се показва в мисленето на Тръмп, когато той твърди, че няма нито един безопасен компютър. „Това е ужасна нагласа за една нация, чийто напредък е толкова тясно свързан с развитието на новите технологии", възмутен е Джарвис. Той се поразява от идеята, че най-могъщият човек в света няма да може дори да провери в Google дадена тема.

Мъжът, който държи под напрежение света и американската икономика с туитове, изпратени чрез смартфона си, остава в технически аспект до голяма степен в 80-те години. Това важи и за имейлите, които са адресирани до него. „Той ги чете отпечатани на хартия и след това прави ръкописни бележки на листа, а те след това връщат всичко като PDF", казва Ериксон.

Когато става въпрос за компютърни познания, в речи и интервюта Тръмп понякога се позовава на опита на десетгодишния си син Барън. Очевидно той не притежава личен опит. Чете вестниците си на хартия - ако не е получил съответната информация от телевизията. А неговият компютър с марката Apple в повечето случаи остава изключен. Сърфиране в интернет? Не, не е неговата страст.

Технологичната абстиненция на Тръмп доведе до някои обърквания по време на кампанията. Негови асистенти съобщават, че Тръмп никога не е пращал мейли или SMS. А това забавя комуникацията между шефа и неговия екип. Според някои анализатори това не само ограничава хоризонта на Тръмп, но го прави и зависим от неговите съветници.

Тръмп, така или иначе, все още е един старомоден потребители на телефони. Той обича да си говори по телефона до късните нощни часове с бизнес партньори или поддръжници. А имейл скандалите с Хилъри Клинтън и други известни личности са затвърдили у него вярата, че имейлите носят само неприятности.

В продължение на месеци Тръмп сее съмнения относно анализа на американското разузнаване, че руски кибератаки са повлияли на предизборната кампания в САЩ с цел той да стане президент. Отношение, което след неотдавнашния доклад на разузнаването за руските машинации е все по-трудно да се поддържа. Всъщност зад тези твърдения се крие и уникалното недоверие на Тръмп към техниката, която той смята за опасна и очевидно никога не успява да овладее.

Понякога тази технофобия достига чудновати измерения. Например когато Тръмп препоръчва на службите за сигурност да изпращат чувствителна и секретна информация по куриер, така че тази информация да не може да бъде хакната. „Ако трябва да кажеш нещо наистина важно, запиши го и накарай куриер да  го достави, старомоден начин, но няма нито един безопасен компютър", каза той наскоро. Близки сподвижници, като Роджър Стоун, споделят, че доскоро Тръмп е разчитал и по отношение на своя бизнес на велосипедни куриери, които да доставят документи или съобщения. 

Но неприязънта на Тръмп към електронната комуникация може да има много практически корени. А именно, да не оставя никаква следа, колкото е възможно. Тръмп е известен със своите съмнителни бизнес практики и с това, че обича да съди другите. Много известен стана процес, при който съдия във Флорида накара преди десетилетие организацията на Тръмп да предаде всички имейли за сключването на дадена сделка, а с след това с почуда е установил, че тази организация няма имейли. Колкото по-малко следи има след даден процес, толкова по-лесно е да се отрича всичко.

Междувременно гигантите в Силициевата долина са притеснени за технологичното бъдеще на Америка. В изявите си по време на кампанията си Тръмп заложи почти изцяло на стари и наложили се индустрии като стоманодобива, въглищата и петрола, на които той обеща ново процъфтяване. Новите индустрии на знанието обаче срещат отпор. Срещата след избирането му с лидерите от Силициевата долина не бе нищо повече от една възможност за снимка с тях, казва Джарвис. „Защото нищо важно не бе обсъждано".

Технологичният експерт Джарвис все пак се опасява, че дигиталната индустрия в САЩ е изправена пред тежки времена. Ако Тръмп започне търговски войни, тя ще има проблем с износа на продуктите си. Той очаква инвестициите в хай-тех индустрията да не се радват на най-висок приоритет в администрацията на Тръмп. А според него това може да е шанс за Европа да настигне Америка в това отношение.   

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
0
 
2
 
17
deant до: Птица
преди 5 години
Хах пиле шарено, не се тикай там където не ти е мястото. Стой си в другите теми, за които ти плащат. Работя с линукс от повече от 17 години.Мога да потвърдя, че което каза колегата е вярно. Не съм потребител, който цъка с мишката по кутийки в екрана. Завирал съм се във всички ъгли на отворения код. НЯМА НЕПРОБИВАЕМА СИСТЕМА. Само твоята твърда и празна глава може би е непробиваема, защото каквото и да ти се каже не влиза вътре. Чувал си нещо за невронни мрежи, *** хабер си нямаш за какво иде реч и че става въпрос за нещо съвсем съвсем друго.
4
 
1
 
16
Птица до: alphaomega
преди 5 години
Ти разбираш от програмиране ли в ЕРАТА НА НЕВРОНИТЕ МРЕЖИ И ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ, ДАУ НЯМА КАК ДА Е В ОПАСНОСТ, КАКВАТО СУПЕР НЕКАДЪРНА ТЕМА СИ СЪЗДАЛ!??? ТИ КАТО СИ ПРОГРАМИСТ ЗА ЛИНУКС ЧУВАЛ ЛИ СИ !??? За УНИКС ПРЕДИ ТОВА!!! ?? С КАКВИ ЕЗИЦИ РАБОТЯТ ТИЯ ОПЕРАЦИОННИ СИСТЕМИ СЪС ОТВОРЕН КОД !?? ЕЛА ДА МЕ ХАКНЕШ, КАТО СЪМ С БАКТРАК ИЛИ КАЛИ !!! НАЛИ Е КРИМИНАЛНО, ВЕДНАГА ЩЕ ТИ ГО ДОКАЖА!! КАК И ОТ КЪДЕ СИ ВЛЯЗЪЛ КАКВИ НЕЩА СИ ПРАВИЛ ПРЕДИ ТОВА .. НАЛИ ПО СЪЩИЯТ НАЧИН СИСТЕМИТЕ МОГАТ ДА СЕ НАСТОЯТ ТАКА, ЧЕ ДА НЯМА ПРОБИВИ !! ИМА МНОГО, МНОГО ПРАКТИКИ В ТАЗИ НАСОКА, ПЪК АКО НЕВРОНА МРЕЖА ТИ ПАЗИ СЪРВЪРИТЕ ЕДВА ЛИ ЩЕ МОЖЕШ НЕЩО !! ВСИЧКИТЕ ХАКВАНИЯ СА НАПРАВЕНИ НА СТАРИ КОМЕРСИАЛНИ СИСТЕМИ КАТО УЙНДОУС ХП, ПРИМЕРНО !! СМЕШНО !!??
0
 
11
 
15
преди 5 години
Мда! Тръмп или е доста умен, или има много умни съветници около себе си!Аз като човек който работи професионално с компютри и софтуер от над 20г. напълно разбирам тази фобия. Програмирането ми е страст и хоби, и понеже съм наясно как работи по голямата част от софтуера знам че наистина 100% сигурност няма. ВСИЧКО може да бъде хакнато! Въпрос на умения и време. Колко от вас са запознати в детайли със разкритията които направи Едуард Сноудън?? Всичко се шпионира, послушва и следи. празно няма.
0
 
13
 
14
преди 5 години
Ако един ден Птицата си намери нормална работа и спре да бълва ежедневно и обилно, тук у форума интелектуална амброзия, не знам за вас, но аз за себе си съм сигурен , че ще изпадна в тежка абстиненция и последствията може да са фатални ... :((
0
 
10
 
13
majnata до: Птица
преди 5 години
Тръмп се договаря с мъже...със слугинажа какво има да се приказва !

Още от Социални мрежи
Twitter: Сделката с Мъск е в ход, няма прекъсване