IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг предприе кръгова отбрана на Facebook в Белия дом

Зетят на Тръмп и старши съветник Джаред Къшнър също е присъствал на срещата, заедно с Дан Скавино, директор по социалните медии на президента

11:22 | 20.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Facebook Inc. Марк Зукърбърг в Белия дом. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Facebook Inc. Марк Зукърбърг в Белия дом. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Inc. Марк Зукърбърг се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък, докато се опита да засегне Конгреса и политиците, критикуващи практиките на платформата за социални медии.

Зукърбърг е имал конструктивна среща с президента в Белия дом, според говорител на Facebook. Зетят на Тръмп и старши съветник Джаред Къшнър също е присъствал на срещата, заедно с Дан Скавино, директор по социалните медии на президента, твърди източник на Bloomberg, запознат с темата.

 

Срещата на Зукърбърг на Капитолия обаче стана по-трудна, когато той се сблъска с републиканския сенатор Джош Хоули за подхода на компанията си по отношение на поверителността и запазването на потребителските данни.

„Казах му: докажете, че сте сериозни с данните, продайте WhatsApp и продайте Instagram. Това е, което трябва да направят", каза Хоули пред репортери след среща със Зукърбърг във Вашингтон в четвъртък. „Мисля, че е безопасно да се каже, че не бе възприемчив към тези предложения“. 

Зукърбърг е в столицата на страната, за да защитава практиките на компанията си пред някои от най-суровите критици заради притесненията, че не предприема достатъчно категорични действия, за да предотврати манипулирането на избирателите в платформата преди президентските избори през 2020 г., заедно с критиките относно справянето на компанията с потребителските данни и ограничаването на онлайн насилието. 

Хоули заяви, че е имал „много откровена дискусия" със Зукърбърг относно опита на компанията с неприкосновеността на личния живот и политическите пристрастия и добави, че според него Facebook трябва да бъде обект на независим одит за проверките на съдържанието. Хоули добави, че също така е натиснал Зукърбърг за „стена“ между Facebook и другите му платформи, а Цукерберг е казал „не“.

Междувременно Facebook създава надзорен съвет, за да преглежда какво съдържание трябва да бъде подложено на преглед и по-рано тази седмица публикува харта, в която са изложени повече подробности за групата.

Посещението на Зукърбърг в столицата също така включваше вечеря в сряда със сенатора Марк Уорнър, който е демократ и член на Комисията по разузнаване и сенатора Ричард Блументал, демократ от Кънектикът, заедно с други законодатели.

„Зукърбърг призна, че саморегулирането няма да намалее“, каза Уорнър, демократ от Вирджиния, пред Bloomberg Television. „Мисля, че той осъзнава, че статуквото и дните на Дивия запад са приключили.“

Facebook се бори с критики от страна на депутатите заради обработката на личната информация на потребителите, разпространението на насилствено съдържание и изборната намеса от страна на чуждестранни оперативни лица. В отговор на нарастващия контрол Зукърбърг призова за приемането на основни разпоредби, регулиращи вредното съдържание онлайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още