IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин е на прага на антимонополно разследване срещу Microsoft

Представители на правителствения отдел за промишленост и търговия са посетили офиси на софтуерния гигант

14:28 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Студентка споделя впечатлението си от Windows 8 по време на корпоративна презентация, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Студентка споделя впечатлението си от Windows 8 по време на корпоративна презентация, Снимка: Ройтерс

Китайските офиси на Microsoft в Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Чънду са били посетени от местните власти, което е знак за предстоящо антитръстово разследване, пише технологичният сайт Quarz. От централата на софтуерния гигант потвърждават информацията, но не обясняват евентуалните причини за визитата. Информация липсва и от правителството в Китай.

Експерти смятат, че става въпрос за лица от правителствения отдел за промишленост и търговия, който разследва за нелоялна конкуренция и производителя на микрочипове Qualcomm. Ако подозренията бъдат потвърдени, компанията е заплашена от парични санкции в размер на повече от 1 млрд. долара. 



Qualcomm е в разгара на тежки преговори с китайските производители за преминаване към 4G технологията за обмен на информация, а пречките, които правителството поставя пред компанията, не са в негов интерес, пише още Quartz.

В последните няколко седмици Microsoft е в подобна ситуация: упражняването на натиск от страна на регулаторите може да доведе до падане на цените за китайските потребители. Същевременно тези усилия на Пекин може да пречупят чуждите фирми и те да се откажат да развиват технологичната инфраструктура в страната.

Китай работи усилено по развиването на свои собствени операционни системи, но без особен успех. През януари китайската академия на науките представи мобилна операционна система, наречена COS (от China Operating System), която бързо бе прекръстена от интернет потребителите, които шеговито твърдят, че COS идва от “Copy other System”. Внезапно бе прекратен и проектът за китайска операционна система за персонални компютри, наречена Red Flag Linux, която приличаше досущ на Windows.

Операционните системи на Microsoft се използват широко в Китай, което ги прави лесна мишена за правителствена намеса. През май китайското правителство забрани на държавните служители да използват Windows 8, а по последна информация упражнява натиск върху компании с държавно участие да сторят същото. По-старият и по-уязвим Windows XP се използваше от половината от настолните компютри в Китай, преди Microsoft да спре поддръжката му през април.

В последните години американският софтуерен гигант се задъхва и все по-трудно изкарва пари от продаването на своя софтуер в Китай. През 2011 г. бившият изпълнителен директор на компанията Стив Балмър заяви, че заради огромното количество пиратски софтуер компанията печели по-малко в Китай, отколкото в Холандия, въпреки че в Китай продава толкова компютри, колкото и в САЩ.

Това е и една от причините Microsoft да се концентрира върху развиващия се пазар с игрални конзоли в страната. Концернът вече приема поръчки за своя Xbox чрез партньорството си със сайта за онлайн търговия JD.com, в който дял има интернет гигантът Tencent. В Китай игровите конзоли бяха забранени за  дълго време, но отскоро забраната бе вдигната временно и с някои ограничения. В допълнение игри, които пресъздават в себе си насилие, ще бъдат цензурирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още