Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Alphabet прие извънсъдебно споразумение по дела за сексуален тормоз


Компанията възнамерява да плати 310 милиона долара по случай от 2018 г.

Alphabet прие извънсъдебно споразумение по дела за сексуален тормоз

Снимка: Bloomberg LP

Американският интернет гигант Alphabet възнамерява да уреди по извънсъдебен начин дела от страна на акционери заради противоречивото му третиране на твърдения за сексуален тормоз от бивши мениджъри. 

Компанията майка на Google се ангажира, наред с други неща, да контролира и дисциплинира мениджмънта си в бъдеще и да инвестира 310 милиона долара (267 милиона евро) в инициативи за повече справедливост и равенство в компанията. Това става ясно от документи, които компетентният съд в Санта Клара, Калифорния, публикува преди ден.

„Оптимистка съм, че това споразумение ще катализира по-дълбоки институционални промени в Alphabet”, казва Ан Равел, адвокат на ищците пред Wall Street Journal.   

Още по темата

Групата беше подложена на тежки критики след съобщения за сексизъм, расизъм и злоупотреба с власт от страна на мениджъри на концерна. През 2018 г. хиляди служители на Google протестираха, след като проучване на New York Times разтърси компанията. Вестникът писа, че Google се е сбогувал с Анди Рубин - ръководителят на операционната система Android, който напусна през 2014 г., с думи на възхвали и обезщетение от около 90 милиона долара въпреки сериозните обвинения в сексуално насилие. Твърди се, че Google е защитил и двама други ръководители, получили подобни обвинения.

Рубин създаде Android, която в момента е най-популярната мобилна операционна система в света, и управлява мобилното звено на Google в продължение на години, преди да напусне компанията през 2014 г. През октомври The New York Times писа, че директорите на Google са одобрили пакет от 90 млн. долара, който да бъде изплатен в рамките на четири години на Рубин, след като служител го обвини в сексуален тормоз.

В началото на 2019 г. обаче последваха нови дела от акционери поради предполагаем провал в надзора на групата. Твърди се, че отговорните в борда на директорите са нарушили служебните си задължения и са прикрили сексуални нарушения. Освен това високите компенсации са водели до незаконно обогатяване и разхищение на активите на компанията. Компанията бе дадена под съд от акционери за одобряването на финалния пакет от 90 млн. долара, получен от Андри Рубин при напускането му. Същевременно директори на концерна са помогнали да се покрият предполагаемите му нарушения и подобно лошо поведение на други директори, припомня Bloomberg.

Alphabet повери преди около година казуса на специална комисия от независими директори и адвокатска кантора. Този "Специален комитет по съдебни спорове" сега одобри споразумението и поиска от отговорния съдия Брайън К. Уолш да даде предварителното си одобрение на изслушване на 22 октомври.

Като част от споразумението Google заявява, че вече няма да изплаща обезщетения на служители, докато са разследвани за неправомерно поведение.


По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Cyberpunk 2077 най-сетне се завръща в PlayStation Store