IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски стартъп изгражда софтуер за изчисляване на риска в космоса

LeoLabs предлага разработена инфраструктура от оборудване и софтуер, с която ще подобри координацията между сателитите

21:08 | 27.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В пренаселения свят на изкуствените спътници стартъп компанията LeoLabs разработва решение на проблема с „космическия боклук“, който кръжи около Земята, съобщава CNBC.

Десетки хиляди обекти с изкуствен произход обикалят около планетата със скорост по-бърза от тази на куршум, застрашавайки работещата апаратура, в която са инвестирани десетки милиарди долари. LeoLabs предлага разработена инфраструктура от оборудване и софтуер, с която ще подобри координацията между сателитите чрез нов източник на данни за оценка на риска.

„Близо 95% от възможността даден обект да бъде ударен от отломка не се анализира“, коментира главният изпълнителен директор на LeoLabs Дан Къпърли. 

При последния кръг за финансиране компанията набра 13 млн. долара, най-вече благодарение от Airbus Ventures и WERU, към които се присъединиха Space Angels и Horizons Ventures.

Набраните средства ще осигурят на компанията възможност да изгради наземни системи от ново поколение в Европа, добавяйки ги към вече изградените съоръжения в Тексас и Аляска.

Тези системи ще предоставят информация за траекторията на опасните отломки, добави Къпърли, отбелязвайки, че технологията ще заработи от началото на следващата година.

LeoLabs е изчислила, че около планетата обикалят повече от 250 хил. отломки, които засега остават непроследяеми и са категоризирани като потенциално опасни за сателитите.

Американската армия следи около 23 хил. подобни обекта само в околоземна орбита, което е около 4% от общото количество отломки в космоса, оставени от човечеството.

„Нашата мисия е да се превърнем в глобална платформа“, заяви вицепрезидентът на LeoLabs Алън ДеКлерк, като добави: „Истинската стойност на това, което можем да направим, е свързана с честотата на операциите“.

Компанията разработчик вижда три потенциални групи в космическата индустрия: сателитните компании (които след изстрелването на спътника искат да знаят къде е той и доколко е здрав), публичните агенции (които се опитват да избегнат увеличаването на риска за активите в космос) и застрахователите (гарантиращи стартирането на сателитните операции).

Според Къпърли 15 хил. нови сателита са планирани да бъдат изстреляни в ниска околоземна орбита през следващите пет години.

Airbus Ventures е инвестирала 4 млн. долара към фонда на LeoLabs през последните две години, като в последния кръг за финансиране си кооперира с японската WERU.

С 15 служители LeoLabs очаква да добави в най-скоро време още 10 нови члена към своя екип.

Инвестициите в космическата индустрия въвеждат нови тенденции, които компанията се опитва да усвои и да използва като ресурс: нови ракети, по-леки и по-евтини сателити, както и необходимостта от бърз пренос на данни в космическия вакуум.

LeoLabs премахва последните останали пречки през новите участници в тази сфера, като същевременно създава благоприятна среда за дистанционно управление и изчисление на рисковете на космическите операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още