IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски съд блокира забраната на Тръмп на TikTok

Китайската компания твърди, че забраната ще причини незабавни и непоправими вреди и също така е слабо обоснована

08:30 | 28.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американски федерален съдия блокира наложената от американския президент Доналд Тръмп забрана за изтегляне на китайската видеоплатформа TikTok в САЩ - няколко часа преди да влезе в сила.


Съдия Карл Никълс отсъди в полза на съдебно дело за Tiktok срещу изпълнителна заповед на Тръмп, която би забранила изтеглянето на изключително популярното видео приложение от магазините за приложения на Google и Apple. Съдебно разпореждане за момента предотвратява това.

TikTok, която принадлежи на китайската дигитална компания Bytedance, твърди, че забраната ще причини незабавни и непоправими вреди и също така е слабо обоснована. Обосновката на Никълс не е публична, но интересното в случая е, че федералният съдия в столицата на САЩ е назначен от самия Тръмп.

Администрацията на Тръмп твърди, че TikTok ще сподели с китайската държава данните за своите 100 млн. потребители в САЩ. Тя не предостави никакви публични доказателства за това, а TikTok отрече твърдението.

Засега единственият изход за Tiktok е да продаде американския си бизнес на американски собственици. Bytedance договори съответна сделка през миналия уикенд с американската технологична компания Oracle и търговеца на дребно Walmart. Заедно те биха получили 20 процента дял от глобалния бизнес на видео платформата.

Многобройни подробности обаче все още не са ясни, като например дали Bytedance действително е продал мажоритарен дял от Tiktok, както се изисква от Тръмп. Президентът твърдеше, че никой китаец вече няма да има голямо влияние върху Tiktok след сделката. Всъщност Bytedance първоначално трябва да запази 80 процента от Tiktok Global, поне до IPO-то, което трябва да се проведе през следващите дванадесет месеца.  

ByteDance твърди, че ще създаде дъщерно дружество в Китай, наречено TikTok Global, от което ще притежава дял от 80%.

Oracle и Walmart обаче твърдят, че мажоритарната собственост на TikTok Global ще бъде в американски ръце, като по този начин ще се спази заповедта на американския президент Доналд Тръмп от 14 август, според която TikTok трябва да се откаже от собствеността си в рамките на 90 дни.

Крайният срок за забраната на Tiktok изтече всъщност миналата неделя. Той беше удължен със седмица поради предварителните сделки. Сега на страните се дава повече време да изяснят отворените въпроси и да финализират продажбата. Освен ако администрацията на Тръмп не определи нов краен срок, този срок ще продължи до 12 ноември.

За този ден администрацията на Тръмп обяви пълна забрана на Tiktok, ако приложението не бъде продадено дотогава. Искът на Tiktok срещу този срок не беше уважен от Никълс.

Въпреки че продажбата на TikTok все още очаква окончателно одобрение от САЩ, две от най-известните държавни китайски медии, подкрепяни от правителството, осъдиха сделката през миналата седмица.  Китай няма причина да одобри „мръсната и несправедлива“ сделка, основана на „тормоз и изнудване“, която Oracle и Walmart заявиха, че са сключили с ByteDance, пише държавният англоезичен вестник China Daily.  „Това, което Съединените щати направиха с TikTok, е почти като гангстер да принуждава за сключването на неразумна и несправедлива сделка от спазваща законите компания“, посочва още изданието.

Статията в China Daily следва редакционен материал в Global Times, публикуван късно в понеделник, в който се посочва, че Китай едва ли ще одобри споразумението. Global Times е притежание на People’s Daily – издание на управляващата Комунистическа партия. Друг текст в Global Times, излязъл късно във вторник, определя сделката като „изнудване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още