IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple планира да премахва приложения, следящи потребителите без разрешение

За подобни решения може да няма място в App Store, твърди вицепрезидент на компанията

10:07 | 09.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

От следващата година Apple ще премахва от App Store приложения, които следят потребителите, без преди това да получат разрешение. Този ход обещава да засили сигурността на данните на потребителите на iPhone, но вероятно ще разтърси индустрията за реклама в приложения, пише CNBC.

За да таргерират реклами и да измерват колко ефективни са те, разработчиците на приложения и други играчи в индустрията често използват т.нар. Идентификатор за рекламодатели (IDFA) - група от букви и цифри, които са различни за всяко устройство на Apple.

След ъпдейт на операционната система на iPhone, който се очаква „в началото на следващата година“, разработчиците на приложения ще бъдат принудени да искат позволение за достъп до потребителския идентификатор чрез изскачащо съобщение. Значителен брой потребители вероятно ще изберат да не предоставят данните си, което ще намали ефективността и рентабилността на таргетираните реклами. Промените ще изведат на преден план една опция за неприкосновеност, която досега беше заровена в настройките.

Старши вицепрезидентът на Apple по софтуерното инженерство Крейг Федериги заяви, че приложенията, които не се съобразяват с новите изисквания, наречени App Tracking Transparency (ATT), могат да бъдат отстранени от App Store, който пък е единственият начин за инсталиране на софтуер на iPhone.

Ходът поставя разработчиците на приложения, които печелят от таргетирани реклами, срещу Apple, която пък изгражда все по-строги функции за опазване на потребителската неприкосновеност в своите продукти, като начин да ги отличи от тези на своите конкуренти.

Сред критиците попада и Facebook, която твърди, че промяната ще намали приходите на един от нейните рекламни бизнеси с 50%.

„Част от рекламната индустрия лобира срещу тези усилия, твърдейки, че ATT значително ще засегне зависещите от реклама бизнеси, но ние очакваме, че индустрията ще се адаптира, както направи, когато въведохме превенцията на интелигентното следене, и ще предложи ефективно реклама без инвазивно следене“, коментира Федериги по време на европейска конференция, посветена на неприкосновеността.

Apple не е разкрила публично кога ще влезе в сила новата функция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Apple планира да премахва приложения, следящи потребителите без разрешение....за да няма Apple конкуренция в тази дейност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още