IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple пуска iOS 9 за предварително тестване от потребителите

Компанията променя досегашния си подход и за първи път предлага поглед към свой незавършен продукт по този начин

09:36 | 09.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За първи път в историята си Apple ще позволи на потребителите да тестват новия ѝ софтуер за iPhone преди той да бъде пуснат официално, пише CNN.

В момента само разработчиците на софтуер имат достъп до iOS 9, за да могат да създават приложения за най-новата операционна система на компания. Но през следващия месец iOS 9 ще бъде пуснат за “публично тестване”, което означава, че всеки с iPhone и iPad ще може да работи с iOS 9.

Това е изключително важна крачка за Apple, която ще даде възможност на потребителите да разгледат новите опции още преди те да са напълно готови.

Apple е един от примерите за компания, която не позволява на мнозина да “бъркат” в нейния код. Това е обратното на “отворения” подход, който избраха Microsoft, Google и Facebook - три от най-успешните технологични компании в света. Всяка от тях има потребителска база, която значително  надвишава тази на Apple. Въпреки това продажбите на Apple през миналата година надминаха значително тези на трите конкурента взети заедно. Освен това компанията стана най-печелившата технологична компания на планетата.

Тогава защо ѝ е необходима тази промяна в стратегията?

Apple едва ли ще стане “отворена” в класическия смисъл. Нейният код все още е добре пазена тайна и единственото място, на което можете да ползвате софтуера на Apple, с изключение на iTunes, е на устройствата на Apple. Да не забравяме, че последното ѝ събитие - Worldwide Developer’s Conference дори не можеше да се гледа на компютър.

Но отварянето на бета софтуера към обществеността е умен ход. Това означава, че средният потребител, този, който всъщност купува iPhone, може да тества софтуера и да даде на Apple обратна връзка.

Предлагането на ранна версия на iOS 9 в ръцете на действителните клиенти означава, че Apple ще може да прецени от какви промени се нуждае операционната система и да ги направи бързо. Това значи, че Apple може просто да прескочи премеждията, с които се сблъска в миналото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още