IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple съживява спадащите продажби на хардуер със Siri

Гласовият асистент ще е в основата на конференцията за разработчици на концерна

09:28 | 13.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След като обяви първия спад на приходите си за тримесечие от 13 години насам, Apple се насочва към годишната си конференция за разработчици, която започва днес в Сан Франциско. Същевременно компанията се изправя пред въпроса дали най-добрите ѝ дни вече не са зад гърба ѝ, пише Wall Street Journal.

Фокусът на дългата цяла седмица Worldwide Developers Conference се очаква да бъде дигиталният асистент на Apple Siri.

Когато Apple представи Siri като функция на iPhone през 2011 г., фирмата предвеща бъдеще, в което хората ще намират информация или ще извършват определени неща на устройствата си, като единствено дават гласови команди, а не пишат и не натискат никакви копчета. Тази визия за Siri така и не се материализира напълно, оставяйки вратата отворена за други технологични компании да положат по-големи усилия в тази посока.

Компанията майка на Google Alphabet, Amazon.com и Microsoft също представиха свои активирани от глас дигитални асистенти, които разчитат на изкуствения интелект – технология, която позволява на компютрите да разбират и да се ориентират в контекста, за да могат да вземат решения като хора, вместо да следват програмирани инструкции.

По време на конференцията Apple планира да обяви отварянето на Siri за външни разработчици, твърдят източници, запознати с въпроса. Това ще позволи например Siri да се обажда, за да им извика кола на Uber или да ги чекира за полет през приложение на самолетна компания, допълват източниците. Онлайн списанието The Information писа по-рано, че Apple планира да пусне пакет за софтуерни разработчици за Siri по време на конференцията.

Говорителят на Apple отказва да коментира какво ще обяви компанията съвсем скоро.

За Apple свързването на Siri с други приложения е изключително важно, защото Alexa – виртуалният асистент на Amazon, вече прави всичко това. Ползвайки Alexa, човек може да си поръча пица, да провери баланса на кредитната си карта и да види какво дават в момента по телевизията.

Ако устройствата на бъдещето се контролират все повече посредством гласови команди, Apple определено се нуждае от Siri и то така, че да може да разчита на асистента дотолкова, че да компенсира спада, който започваме да виждаме на хардуерния пазар, коментира WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още