Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Бивш китайски технологичен еднорог продава бизнеса си за малко над 1000 долара

Renrenche планира да прехвърли своя сайт за употребявани автомобили на 58.com, след като изпадна в тежко финансово състояние

Бивш китайски технологичен еднорог продава бизнеса си за малко над 1000 долара

Снимка: Bloomberg L.P.

Уебсайтът за търговия на употребявани автомобили на компанията Renrenche, някога представлявала един от най-обещаващите технологични еднорози в Китай, може да бъде продаден за малко над 1000 долара, съобщава Bloomberg.

Базираният в Пекин стартъп, подкрепен от Tencent и Goldman Sachs, е оценяван преди две години на 1,4 млрд. долара. Компанията планира да продаде основните си активи на 58.com Inc. за 10 000 хонгкански долара (1290 щатски долара), споделят източници, пожелали анонимност.

Китайският лидер при онлайн обявите ще поеме хонконгското звено на Renrenche, като същевременно ще предложи най-малко 4 млн. долара под формата на заеми за операциите ѝ на континенталната част. Страните все още не са финализирали сделката и има възможност тя да не бъде завършена. 

Още по темата

Продажбата може да помогне за спасяването на платформата на Renrenche, която се сблъска с финансови проблеми последните години. Основана през 2014 г., Renrenche свързва потребители, които се стремят да продадат своите употребявани автомобили, както и такива, които искат да си купят кола. Сред нейните партньори са гигантът Didi Chuxing, както и компании за рисков капитал като Shunwei Capital и Redpoint China.

През 2018 г. Renrenche завърши финансов кръг, воден от Goldman Sachs, набирайки 300 млн. долара.

Но конкуренцията в лицето на Uxin Ltd. и подкрепената от Vision Fund на Softbank Guazi.com, в съчетание с прекъсванията в дейността на бизнеса по време на пандемията, бързо пресушават финансовите резерви на Renrenche. Един от кредиторите ѝ, Argyle Street Management Ltd., се опитва да издейства заповед за ликвидация в съд на Каймановите острови, където е регистриран Renrenche, с мотива, че компанията не е в състояние да върне около 15 млн. долара дългове.

Това може да усложни трансакцията с 58.com. Сделката беше отхвърлена от някои инвеститори, но спечели ключова подкрепа на Tencent и Didi по време на заседание на акционерите от миналата седмица. Инвеститорите все още търсят други възможности за разрешаване на кризата с ликвидността на Renrenche.

Ако сделката бъде осъществена, тя ще отбележи един от най-зрелищните крахове на стартъп компания, откакто започва интернет бума в Китай преди десетилетие. Бързият провал на Renrenche отразява проблемите на новите компании, които се появяват там и бързо изчезват на фина на липсата на устойчив растеж.

Сайтът 58.com, който често е определян като китайския отговор на Craigslist, също разчита на подкрепата на Tencent. През юни онлайн порталът за обяви се съгласи на сделка за придобиване на стойност около 8,7 млрд.  долара, като се присъедини към множество китайски фирми, които се отказаха от листване в САЩ.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
ЕС търси начини да чете криптираните от край до край данни в услуги като WhatsАpp