IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да се превърне в Силициевата долина

В страната има изключително талантливи кадри в IT сектора, смята Светлин Наков

18:40 | 16.02.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България може да се превърне в Силициевата долина

България може да се превърне в Силициевата долина, защото българите, работещи в IT сектора са изключително талантливи и са на световно ниво. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Светлин Наков, софтуерен инженер и предприемач.

По думите му страната ни ще постигне подобни успехи, когато стане основен източник на кадри с изключителни умения в областта.

“Рядко ще се намери голяма технологична компания, в която да няма поне десетима българи”, категоричен е той, подчертавайки, че българите правят продукти на високо ниво.

Според Наков има голям недостиг на хора и много голямо ниво на таланта, но недостиг се забелязва и в световен план. Ето защо той смята, че българските IT специалисти биха могли да намерят добра реализация в чужбина.

Неговото желание обаче е те да ходят в други страни, за да трупат опит, да се връщат със свои проекти и да развиват предприемаческите си идеи в България. 

Целта е да се пренесе предприемаческият дух тук, защото той не е толкова развит в България, посочва Христо Тенчев, изпълнителен директор и основател на най-голямата българска компания за разработка на онлайн игри XS Software.

Според него в сектора не се гледа толкова къде е завършил даден служител, а това какви са практическите му умения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 1
tati
преди 10 години
Знаеш ли какво не ми харесва - лицемерието.Представят се за спасителите на масите, на бедните, на нуждаещите се а вместо да наистина да им помогнат ги правят още по-зле.Всички до един се представят за скромни не богати социалисти а всъщност са червиви, корумпирани, алчни *** като всички останали; но пък имат по няколко-стотин до хиляди долари в брой и ........................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Положителното в идеята на Наков е, че се опитва да излезе извън стереотипите. Това е хубаво и креативно. Мисли се и по светаhttp://***.ted.com/talks/ken_robinson_how_to_escape_education_s_death_valley.html?source=facebook#.UwNDGUdw3lN.facebookА дали и колко ще спечели са коментари от зона БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
naso_fr
преди 10 години
Абе, я си прочети постовете и ми отговори как така ем в БГ имало само некадърни ИТ хора, ама в същото време плюеш по тоя Наков, че искал да ги убочава?А че си големец си лъха от всяка твоя дума тук, 'смазваш ни с присъствие' отворкооо.Така като те гледам май си специалист в плюенето преди всичко друго. Имаш си една тероийка за апокалипсис и всички факти които ти казвам ги оборваш с къде неточни, къде безумни аргументи.Да коментираме по същество, големец. Като са неуки кадрите ти кво правиш да осветиш по-младшите с гения/опита си? Кво ти пречи тоя Наков че обучавал, пък тия Телерик че ги вземали кадрите? Къде ти е коментара за най-ниските данъци за фирми и физ. лица? Къде ти е коментара за най-ниски разходи за фирми и физ. лица в Източна Европа?Казвам ти бе, големец, прочети си постовете и сам ще се убедиш че си най-добър в плюенето и там е твоя професионален път! Пожелавам ти неуспех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
GKaloferov
преди 10 години
Единствената причина, поради която няма да се превърнем в "силициева долина "е, че ,докато в другите държави всички хора поощряват предприемачите, иноваторите, хората, които са се осмелили да направят нещо полезно за ДРУГИТЕ, тук всички почват да ти говорят колко си ***, как ще се провалиш, както нищо няма да стане. Вместо да оставим хората на спокойствие, за да се докажат, дори и да се провалят - КАКВО ОТ ТОВА? Хората се казали: фалираш-консултираш, защото ще покажеш на другите как да избягат грешките, които ти си допуснал. България ще се "оправи", когато обществото започне да гледа на провала като нещо нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
В заключение, в България има не една а много ама не силициеви а силиконови долини. Те се намират между силиконките на ... Златките, Преслава, Ивана и там .. други подобни идоли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
kolin
преди 10 години
Кой нормален би се върнал да прави бизнес или дори само да работи в България при това "правителство" и всичките му безчинства?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Ами аз малко се съмнявамАкадемията на Телерик е финансирана от Телерик, а завършващите я почват работа в ТелерикСофтуерния Университет няма да е финансиран от Телерик и не е ясно дали хората ще почват работа в Телерик и не е университет а е ООД и ... нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Насе,аз съм с повече от 10 :) И в БГ и извън, не ни замеряй с години опит и Париж моля теИТто в Европа е в UK и в ХоландияИ, да някои имаме собствен бизнес и много добре знаем за какво иде реч и именно тези някои виждаме, че Наков повече вдига прах отколкото прави нещо. Въпрос на време е да се гушне с Безуханова или (по-вероятно) с Бареков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Хе хе, Насо, твойте хора в Париж, що не вкараха *** а ни ги връщат? Гледам не им се радват като работна ръка нещо. Да не би и те да са расисти? После, франсетата са в същата апокалиптична картина като нас, не си мисли че са много цъфнали. Париж е пълен с араби които основно не работят. Френската индустрия я бият на всички фронтове немците, холандците, британците така че върналите се от Париж можеби просто им е омръзнало от араби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 2
naso_fr
преди 10 години
И относно апокалипсиса за родината, дето гледам се чертае от много - за последните 2 години от Париж са се завърнали над 12 човека, които познавам лично и то все хора с образование и професии, да не се объркате нещо... От тях само 2-*** сме в ИТ сферата.Сега ще ви помоля да се погледнете и да забележете че само наличието на едно много ниско национално самочувствие води до тия апокалипсиси дето ги описвате. Ниски данъци, ниски разходи, пичове!!! Е, до 20 години ще трябва българина да преодолее расизма си (дето ни е национална черта) и да вкара и *** като работна ръка. Те фирми за работа има, тия дето не ги виждат, или да се преместят в голям град или да си повишават квалификацията. Не съветвам а настоявам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още