IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български стартъп достигна до финала на Chivas Venture

Lam’On е един от 20-те социални бизнеса в надпреварата за 1 млн. долара

12:17 | 20.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Chivas Venture</p>

Снимка: Chivas Venture

Двадесет социални стартъпа от цял свят бяха представени като финалисти в глобалния конкурс Chivas Venture 2019, който ежегодно предоставя безвъзмездно 1 млн. долара на социалните предприемачи, които съчетават успешно печалбата с целта да повлияят позитивно върху света.

Бизнесите на участниците обхващат широк кръг от социални, екологични и икономически въпроси; от фитнес приложение, което превръща изгорените калории в храна за нуждаещите се, до жизненоважни водни решения за училищата в селските райони и устойчиви текстилни изделия, създадени от страничните продукти на винопроизводството. Всеки от финалистите в Chivas Venture използва своя успех, за да подобри живота на околните със своите идеи и е истински носител на ценностите на Chivas, съчетавайки амбиция и щедрост.

Сред тези 20 финалисти е и българският старт-ъп Lam’On. Анджела Иванова, Гергана Станчева и д-р Филип Ублеков са създатели на революционно биоразградимо фолио. То е подходящо за компостиране и служи за употреба при изработката на различни печатни материали. В огромна част от списанията и в менютата на ресторантите се използва ламинат, направен от пластмаса. Проблемът при него е, че не може да се рециклира и остава в природата за около век. Фолиото, което са създали тримата съдружници от LAM'ON, е изработено от възобновяеми източници, чийто лепилен слой е специално разработен за нуждите на печата и е нетоксичен. В края на живота си биоразградимото фолио оставя значително по-малък отпечатък върху природата. Ако хартията, на която е положено, е подходяща, целият продукт може да се компостира. Ако не – отделянето на ламината от нея може да се изпълни без вредни химикали и да се рециклира. Ако пък се изгори в инсинератор или дори се изхвърли в сметище, LAM'ON не отделя вредни емисии.

По време на интензивна тридневна акселераторска програма в Conduit в Лондон бяха включени редица семинари, които да помогнат да се развият бизнес уменията и знанията на финалистите – от сесия за измерване на въздействието, до специализирано обучение за това как да се обърнат към инвеститорите, докато са под натиск. Те се срещнаха и с основателя на Big Issue Найджъл Кершоу, миналогодишния финалист на Chivas Venture Джемал Езел от Change Please и бившия футболист на Манчестър Юнайтед и настоящ бизнесмен Луис Саха.

„Акселераторската програма е изключително интензивна, но и невероятно полезна. Менторите и лекторите бяха на много високо ниво, а индивидуалната работа с някои от тях беше точно това, от което се нуждаех. За изграждането на още по-въздействаща презентация работих с Надя Маршан, която ми помогна да представя страстта си към проекта, без да губя силата на фактите. А Они Патън Пауър изнесе най-пълната и информативна лекция за видовете инвестиции в сферата на социалното предприемачество. Цялото преживяване беше прекрасно благодарение на екипа на Chivas и The Conduit, но най-ценното за мен беше срещата с останалите предприемачи – вдъхновяваща група дейни, креативни и сърцати хора. Чест е да съм в компанията им, а LAM'ON да се състезава наравно с техните проекти и начинания. Конкуренцията е много, много силна, но в този контекст, това е прекрасно. Има още 19 проекта, които ще променят света и за които бих се радвала да спечелят!“, сподели Гергана Станчева от Lam’On.

Глобалният финал на Chivas Venture 2019 ще се състои на TNW Conference – водещ двудневен технологичен фестивал в Амстердам. По време на седмицата на финалното събитие през май 20-те предприемачи ще се изправят един срещу друг в четвъртфинални и полуфинални кръгове, докато останат само пет. Именно те ще продължат в надпреварата за основния дял от наградата от 1 милион долара пред международно жури от технологични гении, инвеститори и предприемачи на конференцията TNW.

Първите 100 000 долара от наградата ще бъдат връчени от публиката – всеки ще може да гласува онлайн за своя фаворит на Chivas.com. Избраникът на публиката ще получи 50 000 долара от фонда, а петте му подгласници – по 10 000. Резултатите ще бъдат обявени по време на глобалния финал в четвъртък, 9 май.

„Бяхме силно впечатлени от множеството заявки за записване в тазгодишното издание на Chivas Venture. Нашите основатели, Джеймс и Джон Чивас, бяха предприемачи, които се раздаваха за своята общност паралелно с разрастването на техния бизнес. Днес, ние продължаваме тяхното наследство, като откриваме и подкрепяме стартиращи фирми, които не само имат потенциала и стремежа да бъдат успешни, но и служат на обществото със своята дейност. В Chivas вярваме, че блендът винаги е по-добър – в живота, бизнеса и в уискито – и нашите 20 финалисти са доказали, че съчетаването на печалбата с устойчива цел е истинската рецепта за успех", коментира Ричард Блек, глобален маркетинг директор на Chivas.

Към днешна дата Chivas Venture е дал безвъзмездно 4 млн. долара на социални старт-ъпи, които са повлияли положително на над 1 милион души по целия свят. Финансирането е подкрепило стартиращите фирми, които се стремят да постигнат успех, да внедряват иновации и да мислят извън рамките, като същевременно обогатяват живота на другите.

Нашите основатели, Джеймс и Джон Чивас, бяха предприемачи, които се раздаваха за своята общност паралелно с разрастването на техния бизнес. Днес, ние продължаваме тяхното наследство, като откриваме и подкрепяме стартиращи фирми, които не само имат потенциала и стремежа да бъдат успешни, но и служат на обществото със своята дейност

Chivas Venture всяка година отпуска 1 млн. долара на най-добрите социални старт-ъпи от цял свят. От началото на конкурса през 2014 г. над 8000 социални компании кандидатстваха за възможността да получат дял от наградата. Към днешна дата състезанието е раздало 4 милиона долара на 100 старт-ъпа, които са оказали положително влияние на над 1 милион човека по света. Тази година 20 предприемачи от цял свят участват в Chivas Venture 2019, като глобалният финал ще се проведе на конференцията TNW в Амстердам.

Миналата година глобалният финалист в Chivas Venture – компанията Change Please от Великобритания, бе награден с най-голям дял от фонда, като основателят й Джемал Езел получи 350 000 долара за бизнеса си с кафе, който помага на бездомните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още