IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell откри пропуск в сигурността на новите си компютри

Устройствата разполагат с предварително инсталирана програма, която прави системите уязвими от хакерски атаки

15:06 | 24.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският производител на компютри Dell обяви в понеделник, че е открил дупка в сигурността в част от своите наскоро пуснати в продажба лаптопи, което ги прави уязвими от хакерски атаки, предава Ройтерс.

Предварително инсталирана програма на част от новите устройства на Dell, която може да бъде премахната само ръчно от потребителите, прави достъпа до личната им информация по-лесен, тъй като хакерите могат да четат криптирани съобщения и да пренасочват трафика от браузъра.

Всичко това е свързано със специален сертификат, който цели по-бърза, по-лесна и по-добра клиентска поддръжка, посочва Dell в изявление.

“За съжаление, сертификатът води до непредвидена уязвимост”, допълват от компанията.

Dell отказва да разкрие колко компютри и кои модели са засегнати. Инсталирането на софтуера е започнало през август, твърди говорителят на фирмата. От компанията посочват още, че бъдещите ѝ системи няма да имат този проблем.

Dell обяви, че ще предостави на своите клиенти инструкции как трайно да премахнат сертификата. Информацията ще бъде изпратена по електронната поща на засегнатите, но ще бъде достъпна и на интернет страницата на компанията, свързана с поддръжката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още