IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До следващата година банките ще ползват технологията зад биткойна

Блок веригата ще подобри ефективността и сигурността на финансовите трансакции, гласи проучване

17:16 | 11.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Капиталовите пазари биха могли да възприемат технологията, стояща зад биткойна, не по-рано от следващата година. По този начин индустрията коренно ще се промени, позволявайки по-сигурни трансакции и създавайки нови източници на приходи. Такива са изводите от проучване на TABB Research, цитирано от CNBC.

Според доклада възприемането на т. нар. технология „blockchain“ (блок верига) е въпрос на време.
Технологията e разработена, за да се използва с криптовалутата биткойн. Тя може да бъде сравнена с огромна счетоводна книга, в която се записва всяка една трансакция. Тази информация се съхранява в глобалната мрежа, така че да не бъде подправена.

В момента консорциум от над 20 банки, ръководен от финансово-технологичната компания R3, разработва рамка за прилагането на технологията blockchain към финансовите пазари.

Авторите на проучването предвиждат технологията да бъде приложена за следенето на синдикираните заеми до средата на 2016 г., но въвеждането ѝ в други аспекти на финансовите пазари може би ще отнеме повече време. Например, за използването на блок верига при дериватите вероятно ще са нужни около пет години, докато прилагането ѝ при търговията с акции най-вероятно ще отнеме десетилетие.

С използването на технологията blockchain ще се стигне до по-ефективни и прозрачни системи за записване и проследяване на финансовите трансакции, може и да доведе до усъвършенстване на съществуващите системи, които банките използват, се посочва в доклада.

„В рамките на капиталовите пазари редица от основните приложения на технологията излизат на преден план, отваряйки нови възможности за повишаване на ефективността и генериране на приходи от устойчиви проекти, в това число с частен капитал, междубанкови разплащания и корпоративен дълг“, коментира Шагун Бали, един от авторите на проучването.

Изводите от изследването на TABB подкрепят констатациите, които направи Английската централна банка (АЦБ). Миналата година институцията публикува доклад, свързан с биткойна, и описа блок веригата като „гениална технологична иновация“, тъй като ще позволи на финансовата система да работи без посредничеството на трети страни и показва, че дигиталните записвания могат да се водят достатъчно сигурно.

Въпреки това според Бали съществуват редица предизвикателства пред възприемането на технологията, като например разходите, които трябва да се направят във връзка с внедряването ѝ във вече съществуващи системи.

„От решаващо значение ще бъдат усилията за определяне на стандарти по отношение на сетълмента, контрагентите и други трансакционни рискове“, посочва Бали.

С по-широкото използване на технологията ще е нужна и по-силна регулаторна рамка, за да се осигури баланс между сигурността и мащаба на технологията, предизвикателство което следва да бъде преодоляно, отбеляза Бали.

Припомняме, че по-рано през годината стана ясно, че вероятно Nasdaq OMX Group Inc. ще бъде първият голям борсов оператор, който ще ползва технологията зад биткойна.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27 ноември в Интер Експо Център София.
 
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още