IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добавената стойност от малки фирми в европейската икономика е 3,9 трлн. евро

69% от дребните компании все още използват нискотехнологични методи за взаимодействие с клиентите си, показва проучване на Microsoft

17:22 | 03.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Microsoft</em></p>

Снимка: Microsoft

Ново проучване на Microsoft показва, че малките и средни предприятия имат основен принос за развитието на европейската икономика, като техният брой е почти 99% от всички компании в Европа и има добавена стойност от почти 3,9 трилиона евро на годишна база.

В изследването In Good Company участват близо 13 хил. малки и средни предприятия от 19 държави. Според резултатите малките компании осигуряват и огромна част от заетостта в Европа – за 2015 г. почти 90 милиона души са работили в подобен тип бизнес организации, което е две трети от работната сила. Освен водещ фактор в икономиката, малките и средни предприятия задават и нова посока в бизнес културата по отношение на общуването с клиентите и инвестирането в развитие на служителите.

В изследването Microsoft си партнира с Hult International Business School, за да разкрие какво мотивира дребните фирми и техните основатели.

Според резултатите от изследването паричните приходи не са основен фокус за този тип компании. За по-голямата част от тях бизнес растежът се измерва в нови продукти и услуги, които разработват, както и в положителните отношения с клиенти, бизнес партньори и служители. Около 40% от организациите, взели участие в проучването, измерват успеха си спрямо брой нови клиенти, а една четвърт се фокусира основно върху разработката на нови продукти. Други 25% от организациите измерват растежа си спрямо развитието на служителите си.

„Изследването хвърля нова светлина върху предприемачите в Европа, стремежите им и как развиват бизнеса си. Голяма част от тях изпълняват няколко различни роли едновременно. Един от интервюираните например сподели, че на моменти заема позицията на изпълнителен директор, финансов директор, маркетинг мениджър и офис асистент в рамките на един работен ден,“ коментира деканът на департамента за следдипломна квалификация към Hult International Business School в Лондон.

От друга страна, проучването на Microsoft сочи, че малките и средни предприятия са настроени оптимистично към новите технологии и възможностите, които им предоставят. 78% от участвалите в изследването смятат, че технологиите могат да им спестят ценно време, а 72% са на мнение, че те биха им помогнали да постигнат по-голяма гъвкавост на бизнес процесите си. Половината от анкетираните вярват, че технологиите ще им помогнат да оптимизират времеемки процеси като обслужване на клиенти, счетоводство и проверка на складова наличност, както и анализ на бизнес и пазарни данни.

Въпреки това само 41% от организациите споделят, че са инвестирали достатъчно в имплементиране на нови технологии, докато повече от една трета (37%) твърдят, че са инвестирали прекалено малко.

Същевременно 69% от дребните фирми се стремят към предоставяне на качествено обслужване на клиентите си, но все още използват нискотехнологични методи за взаимодействие в тях. 26% от организациите разчитат на комуникация „лице в лице“, докато 21% все още използват телефонни обаждания като основен канал за общуване с клиенти.

Изводите от изследването сочат, че внедряването на подходящи технологии и решения е от ключово значение за оптимизиране на бизнес процесите и постигане на растеж за малките дружества.

„В продължение на десетилетия внедряването на нови технологии изискваше огромни първоначални инвестиции и разход по поддръжка, което ги правеше достъпни само за големите корпорации. Благодарение на напредъка на облачните технологии, изграждането на подходяща технологична инфраструктура е достъпно и за малки и средни по размер компании. Това е от огромно значение за развитието на икономиката. В Microsoft не сме сами в това начинание, тъй като с нашата мрежа от 180 000 партньори полагаме колективни усилия за създаване на повече стойностни и достъпни решения за МСП от всички сектори,“ заяви Калин Димчев, изпълнителен директор на Microsoft за България, Македония и Косово.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още