Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

ЕК готви мерки за повишаване на киберсигурността

Българският еврокомисар Мария Габриел определи фалшивите новини като проблем, който пряко застрашава демокрацията и обществото

ЕК готви мерки за повишаване на киберсигурността

Снимка: Pixabay

Киберсигурност, борба с фалшиви новини и осигуряване на по-мащабно интернет покритие. Тези основни приоритети на Европейската комисия в сферата на дигиталните технологии подчерта българският еврокомисар с ресор "Цифрова икономика и общество" Мария Габриел по БНТ.

Габриел определи фалшивите новини като проблем, който пряко застрашава демокрацията и обществото ни.

Еврокомисарят коментира и предстоящото създаване на общ европейски механизъм за координация при кибератаки, който да предпази гражданите от изнудване и кражба на данни. 

Още по темата

"Няма държава-членка, която може сама да се справи с такъв феномен. Много важно е в отделните страни-членки да имаме екипи, готови да реагират и координирано този отговор да бъде предоставен, за да не ни се случва това, което се случи по време на WannaCry. Нашият сигнал е много ясен - цялостен единен подход с основен център сигурност на гражданите. Само по този начин можем да градим доверието в тази цифрова икономика, която всички толкова искаме да допринесе реални ползи за икономиките ни и за хората“, посочи еврокомисарят.

България вече е топ дестинация и лидер в новите технологии в региона, посочи Мария Габриел.

България е 3-та в Европа и 10-та в света по брой сертифицирани специалисти само ако гледаме данни на Сиско, подчерта Мария Габриел. Над 70% от заетите в сектора са под 40 години. Увеличението на тази индустрия 10 години след членството ни в Европейския съюз е 600%. България е първа в Европа по брой жени в IT сектора, допълни още Габриел.

По думите й младите хора крият невероятен потенциал за бъдещето.

„Затова поставям толкова силен акцент сред приоритети ми да са младите хора и развиването на дигиталните умения. Само благодарение на тези умения може да превърнем България от лидер в региона и лидер в още по-широкомащабно измерение“, каза българският еврокомисар.


 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Софтуер
Тим Бърнърс-Лий: Технологичните гиганти трябва да бъдат контролирани