IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското приложение за следене на Covid-19 е готово

То ще бъде пуснато тази седмица, обяви здравният министър Йенс Шпан

10:31 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Когато преди месеци започна епидемията Covid-19, политиците в Германия посочиха три условия за облекчаване на мерките. Първо: изискването за маски (случаят е за автобусите, влаковете, самолетите и в повечето магазини), второ: отстояние (практически отменено с изключение на театрите, спортните прояви и тези в концертни зали и опери). Това, което оставаше, е приложението, което дигитално да показва контакта със заразени хора.

Първоначално трябваше да е готово през през април, сега федералното приложение за предупреждение - разработено от SAP и Deutsche Telekom (T-Systems) - ще бъде представено в Берлин във вторник, обяви здравният министър Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

След отлагане с цел уверяване, че bluetooth технологията ще работи на нужната дистанция, правителството обяви, че приложението ще бъде ключово, за да помогне да се избегне втора вълна на заразявания.

„Ще бъде пуснато тази седмица“, коментира Шпан пред телевизия ARD, но отказа да потвърди слуховете, че приложението ще бъде пуснато във вторник.

Софтуерът използва bluetooth, за да засича и да свързва хората с риск от заразяване с коронавирус и не разчита на централизирана база от данни.

Иновацията е отдавна закъсняла, коментират местни журналисти. Успехът ѝ зависи от високия процент на участие на гражданите - поради което FDP призовава за „силна комуникационна кампания“.

През миналата седмица Италия пусна подобно приложение.

Испания също призова хората, които искат да отидат на ваканция в Европа след разхлабването на мерките по границите, да бъдат внимателни и да се запитат дали пътуването е необходимо.

Днес Германия вдига предупрежденията си за пътуване в страните от Европейския съюз и Великобритания. Вместо това ще има специални пътнически предупреждения за отделни страни и региони.

„Нуждаем се от правилния баланс“, коментира Шпан, допълвайки, че скорошните огнища в Германия след масови събирания и църковни служби са причинили бързо разпространение на коронавируса.

Благодарение на масовото тестване, добрата здравна система и блокадата в средата на март Германия успя да задържи броя на смъртните случаи сравнително нисък спрямо други страни въпреки големия си брой заразени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още