IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google и LG сключват десетгодишно патентно споразумение

Сделката следва философията на компаниите, че патентните спорове спират иновациите и пречат на развитието на нови продукти

12:54 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google и LG сключват десетгодишно патентно споразумение

Американският онлайн концерн Google и корейският хардуер производител LG са сключили споразумение, което ще им позволи да използват взаимно голяма част от патентите си. Договорката важи за целия свят и има срок 10 години, съобщава LG.

Двете страни са се договорили за лиценционно споразумение, което обхваща „широк набор от продукти и технологии", пояснява компанията. 

В него са включени и бъдещите патенти, които ще бъдат регистрирани през този период. Патентите включват широк спектър от устройства и технологии. Работейки заедно, компаниите ще могат да разработват по-добри продукти и услуги, казва Алън Ло, един от съветниците на Google по патентните дейности.

LG е петият по големина производител на смартфони в света, като според IDC пазарният му дял възлиза на 5,1 на сто. След по-бавен старт в този сегмент LG отчете през третото тримесечие на 2014 рекордни продажби.

Така LG става вторият голям технологичен производител, който сключва подобна сделка с Google. Samsung също има 10-годишна сделка с интернет гиганта за обмяна на патенти, която бе сключена през януари.

Повечето апарати на Samsung и LG работят с операционната система Android на Google. През миналите няколко години производители на устройства с Android бяха въвлечени в редица патентни искове от страна на Apple и Microsoft, а в последните месеци конфликтите затихват.

Последните сделки следват философията на компаниите, че патентните спорове спират иновациите и пречат на развитието на нови продукти. Фирмите предпочитат да сключват подобни сделки, отколкото да губят доста време и средства в съдебните зали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още