IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google сключи договор с най-големия автомобилен алианс в света

Мобилната операционна система Android ще играе ключова роля в новите системи за развлечение на колите

10:32 | 18.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичният гигант Google прави сериозна стъпка в автомобилната индустрия, сключвайки партньорство с алианса Renault-Nissan-Mitsubishi. Алиансът ще използва операционната система Android на технологичната фирма за своите медийни системи, които ще бъдат включени в потенциално милиони коли, продавани по целия свят, пише Wall Street Journal.

Автомобилният алианс, който продава повече коли от всеки друг производител в индустрията, избра Google за доставчик на операционна система за неговата система за инфотейнмънт (медийни развлечения - бел. ред.) от ново поколение. Това е голяма победа за технологичния гигант от Силициевата долина, който прекара повече от десетилетие в опити да повтори успеха, който има със смартфоните, но при колите.

Алиансът, който миналата година е продал общо 10,6 млн. превозни средства по целия свят, ще пусне новата система през 2021 г., давайки на шофьорите по-добра интеграция на картите на Google, на магазина за приложения и на гласово активирания асистент в системите на колите, посочват компаниите.

Ходът се случва в момент, в който другите автомобилни производители не са склонни да отстъпят контрола в тази област на технологичните конкуренти, отчасти, защото смятат технологията като генератор на ценна потребителска информация, която може да се превърне в нови приходи.

Много шофьори остават свързани с телефоните си, като предпочитат да ги ползват и в колите си за навигация или за други задачи. Автомобилната индустрия пък се стреми да разработва интерфейси, които да са по-надеждни и по-лесни за употреба. Много от системите в колите са твърде сложни и склонни към проблеми, твърдят анализатори.

Сделката вероятно ще окаже натиск върху конкурентите на алианса да отворят техните мултимедийни системи в колите към Google или Apple - друг софтуерен гигант, който се опитва да играе по-голяма роля в автомобилната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още