IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei е подала документи за защита на търговската марка "Hongmeng"

Това подсказва, че тя се подготвя да пусне своята операционна система

21:00 | 13.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската компания Huawei е подала документи за регистриране на търговската марка „Hongmeng” за своята операционна система в Европа и в поне девет страни извън континента, сочат данни на звеното, към което е приела документите. Това е знак, че дружеството може би работи по резервен план за ключовите си пазари, тъй като американските санкции заплашват бизнес модела му, предава Ройтерс.

Всичко това се случва, след като през май администрацията на Доналд Тръмп постави Huawei в черния списък на САЩ, а по този начин не ѝ позволява да прави бизнес с американски технологични компании като Alphabet, чиято операционна система Android се използва на телефоните на Huawei.

Оттогава Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, е подал заявки за защита на марката Hongmeng в страни като Камбоджа, Канада, Южна Корея и Нова Зеландия, сочат данни на Световната организация за интелектуална собственост (WIPO).

Освен това на 27 май е подала заявка и в Перу, твърди местната антитръстова агенция Indecopi.

Huawei има резервна операционна система, в случай, че не може да ползва създаден в САЩ софтуер, коментира по-рано тази година пред германския вестник Die Welt Ричард Ю, главен изпълнителен директор на подразделението за потребителски стоки.

Компанията, която е и вторият по големина производител на смартфони в света, все още не е разкрила подробности за своята операционна система.

Искът за защита на търговската марка показва, че Huawei иска да използва „Hongmeng” за различни видове устройства – от смартфони и лаптопи до роботи и телевизори в автомобили.

В Китай Huawei кандидатства за защитата на търговската марка Hongmeng още през август миналата година, а миналия месец получи одобрение, сочат данни от сайта на местното администрация по интелектуалната собственост.

Huawei отказва да коментира въпроса.

По данните на WIPO най-ранната заявка за търговската марка Hongmeng OS извън Китай е направена на 14 май в Службата на Европейския съюз по интелектуална собственост, както и в Южна Корея. Това се е случило точно след като Съединените щати обявиха, че ще поставят Huawei в черния си търговски списък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още