IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei се впуска в истинска битка с Android

Китайският гигант пуска Harmony OS в опит да оспори доминацията на Google

18:25 | 02.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Waldo Swiegers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Huawei Technologies пуска своята собствена операционна система за мобилни телефони. Това е поредният опит на компанията да се откъсне от американските доставчици и да се опита да оспори доминацията на Google на пазара на софтуер за смартфони, пише Wall Street Journal.

Китайският технологичен гигант планира да пусне своята нова операционна система, известна като Harmony OS, на голям брой от своите смартфони по време на онлайн събитие, но и ще представи умни устройства, които също ползват този софтуер.

Устройствата на Huawei останаха без достъп до ъпдейтите на операционната система Android на Google през август, след серия от американски санкции срещу базираната в Шънджън компания. Забраната струва на Huawei и достъп до пакета от софтуер за смартфони, наречен Google Mobile Services, който се използва широко в индустрията.

Въпреки че продажбите на смартфоните на Huawei не спират да спадат, след като за кратко достигнаха връх в световен мащаб преди година, компанията се насоча към други производители на смартфони, надявайки се, че те ще искат да използват Harmony OS. Това може да се окаже директно предизвикателство за доминацията на Android.

Samsung Electronics, Xiaomi и останалата част от най-големите производители на смартфони в света (без Apple) използват Android на Google. Китайските търговци са отговорни за около 57% от глобалния пазар на смартфони според компанията за пазарни проучвания Canalys. Те могат да са потенциални клиенти на Harmony OS, ако Huawei отговори на очакванията им.

Убеждаването на производителите да приемат Harmony OS може да е трудна задача. С утвърдена мрежа от софтуерни разработчици и милиарди потребители на нейния интерфейс, Google Android е лидер на пазара на смартфони. Повече от осем от всеки 10 смартфона, продадени по света, ползват Android. Говорител на Google не е отговорил на запитването за коментар.

Други играчи също не успяха да сразят Google. Преди години Samsung пусна конкурентна операционна система, наречена „Tizen”, но тя не успя да се хареса на потребителите на смартфоните на компанията. Microsoft също се опита да продава смартфони с версия на Windows, но с малък успех.

Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, се бори да намали своята зависимост от произведени в Съединените щати технологии и насочва фокуса си към софтуера, след като миналата година продаде бизнеса си с бюджетни смартфони. За компанията усилията в тази посока станаха още по-спешни, откакто Вашингтон блокира Huawei и от август миналата година тя вече не може да купува чипове от основните си доставчици.

По-рано тази година Уан Чънлу, ръководител на потребителския софтуер на Huawei, заяви, че целта на компанията е до края на годината Harmony OS да е инсталирана на повече от 200 млн. устройства на Huawei, включително смартфони, и на над 100 млн. устройства на външни компании.

Предизвикателствата пред Huawei включват изграждането на достатъчно голяма екосистема от разработчици, трупането на достатъчно голяма база от потребители, която да привлича разработчиците, и убеждаване на външни производители да изоставят един вече тестван и използван продукт, твърдят анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още