Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

IBM ще произвежда германските имунизационни паспорти

Ако тази година бъдат ваксинирани 80 процента от германските граждани, поръчката е на стойност над 32,5 млн. евро

IBM ще произвежда германските имунизационни паспорти

Снимка: ЕРА

Американският технологичен концерн IBM спечели германската обществена поръчка за изготвянето на цифрови паспорти за ваксинация, пише германският делови всекидневник Handelsblatt. По този начин американската компания победи няколко конкурента, сред които и местния телеком оператор Deutsche Telekom, който разработи приложението за предупреждение за коронавируса заедно със SAP през миналата година. IBM и Deutsche Telekom бяха считани за фаворити в тръжния процес.

Министерството на здравеопазването на Германия писа преди месец до няколко компании с молба за оферти. Според поверителните тръжни документи на министерството (с които разполагат от Business Insider), ваксинираните хора трябва да получат цифровия паспорт за ваксинация във ваксинационни центрове, медицински практики и други доставчици на услугата - чрез ваксинационни сертификати.

Сертификатът за ваксинация се дава на всяко ваксинирано лице първо на хартиен носител (2D код) или директно в приложение за ваксинация на смартфона му. В последния случай 2D код, под формата на QR код, трябва да може да бъде сканиран незабавно.


Ето как ще протича процесът. 

В приложението ваксинираното лице може да създаде QR код, който - според съобщението, „дава възможност на трети страни да проверят състоянието на ваксинацията срещу COVID-19 в съответствие с разпоредбите за защита на данните. По желание сертификатът може да бъде запазен и в електронен портфейл на смартфона. При проверка от трети страни и допълнителен документ за самоличност също може да се използва за удостоверяване на ваксинационния статут на гражданина“.

На обикновен език: използването на приложение за сертификат за ваксинация, което сега трябва да бъде разработено от IBM, може да позволи на ресторанти, магазини, фитнес студия, ресторанти, хотели и всички други съоръжения, да регулират достъпа до себе си или съгласно разпоредбите - независимо дали предоставят достъп само на ваксинирани лица. Във всеки случай, според плана на федералното правителство, това би трябвало да е възможно само ако има основно отваряне на икономиката. Както и в други страни, Германия все още няма да има свои собствени специални правила за ваксинирани хора.

За IBM поръчката изглежда доста изгодна. Според тръжната документация компанията ще получи до 50 цента на сертификат. С квота за ваксинация от 80 процента тази година, приета от Министерството на здравеопазването, т.е. около 65 милиона души, поръчката е на стойност над 32,5 милиона евро.

Ясен е и допълнителният график за създаването на сертификата за ваксинация. Съгласно документите дигиталният ваксинационен паспорт трябва да е готов и да премине в тестова фаза само осем седмици след спечелването на поръчката. Още през юни първите ваксинирани хора трябва да може да получат паспорта си за ваксинация в медицинските практики и центровете за ваксинация.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 1 месец
Честито на печелившите.
0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Те IBM имат опит в Германия :)

Още от Софтуер
Българската финтех компания Payhawk набра 20 млн. долара капитал