Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Икономика на споделянето – лек или болест?

Новите мобилни приложения ще повлияят положително върху изграждането и поддържането на социални връзки сред младите, както и върху стабилността на обществото

Икономика на споделянето – лек или болест?

Снимка: Ройтерс

От мобилни услуги до приложения за рециклиране - споделената икономика изглежда доста обещаващо. Дали е добре тя да се регулира на европейско ниво обаче остава спорен въпрос.

Приложенията за споделена икономика могат да приемат множество форми и функции, базирайки се на много различни философии, смята Лудек Ниедермайер, чешки депутат от дясноцентриската Европейска народна партия към Европейския парламент, цитиран от Euractiv.

„Всичко, за което говорим, в основата си е опит да използваме активите, които имаме по по-добър и ефективен начин“, добави той по време на публичен дебат в Бърно, Чехия.

В мобилния сектор се предлага широка гама от приложения, които стоят отвъд познатите услуги на Uber. Като примери могат да се дадат Waze - приложение, което спестява време при пътуване, и Robo-taxi, автоматична услуга за превоз, споделя Криштоф Крулиш, анализатор към Асоциацията за международни отношения (АМО).

„Първо, имаме споделяне на автомобили, при което вие давате пари за гориво на шофьора и той не печели от нищо друго. Това е класически пример за споделена икономика", добави Крулиш, говорейки за популярното френско приложение BlaBlaCar. 

Още по темата

Има и други концепции. Крулиш посочва услугата carsharing, при която потребителят може да предостави своя автомобил на други хора, които имат нужда от превоз. Те отварят приложението през своите телефони и виждат на картата къде има свободни автомобили, които могат да бъдат използвани.

Според Крулиш това може да намали търсенето на автомобили за купуване в градовете. Проучванията показват, че една споделена кола може да замени до десет частни автомобила, информира още Euractiv. 

„Разбира се, има го и Uber, който в началото приличаше на услуга за обмен на автомобили, но постепенно се превърна в договорна услуга за транспорт, при която знаеш предварително цената и дестинацията. Съществуват разлики, когато услугата се сравни с традиционните таксита, но в момента шофьорите, използвани от Uber, стават все по-опитни в професионален план и изпълняват същите изисквания като таксиметровите шофьори“, обясни Крулиш.

Skoda и бъдещето на мобилността

Чешкият автомобилен производител Skoda също се интересува от новите услуги за мобилност. Компанията създаде център, наречен Digilab, който тества и разработва нови идеи, свързани с транспорта и мобилните услуги.

„Създаването на автомобили няма да бъде достатъчно за в бъдеще. Това е причината Skoda Auto DigiLab да съществува – за да намери алтернативни начини да закара човек от точка А до точка Б“, смята Ян Едълман, работник в дъщерно дружество на чешкия автомобилен концерн.

Компанията се фокусира върху екосистемата около автомобила, по-ефективното паркиране и управлението на трафика. Едно от нейните творения е HoppyGo – услуга за споделяне на автомобили, която свързва притежатели на коли и шофьори, търсещи достъпен транспорт.

Всичко това се извършва чрез приложение за мобилни телефони.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
4
 
4
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Съвсем нормално и напълно резонно е хората да пътуват свободно и евтино.Това развива туризма икономиката намаля разходите и какво ли не още.Пример, от морето до софия пускаш обява че се прибираш,и има ли желаещи да пътуват с тебе като ти платят да речем 25 лв вместо с автобуса къде билета е 35 и пътуваш с два часа повече.И всичко това от мощното устроиство в джоба ти наречено смартфон.Едно време компютъра ми беше по слаб от телефона ми сега.
3
 
3
 
3
Sakamano до: panther
преди 6 месеца
Светът вече не е като едно време, когато цял свят работеше за задоволяване на потребностите на Европа и САЩ. Появиха се нови и гладни за ресурси икономически сили, които обхващат едни от най-населените региони на планетата. Това налага бързо да се намерят начини за по-ефективно използване на ресурсите.
2
 
14
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Доскоро средната класа имаше собствено жилище, собствен автомобил. Като цяло собствеността в света се увеличава, а сега ни убеждават че средната класа трабва да споделя жилища и автомобили.
И някои даже се радват, колко модерно е и прогресивно...
5
 
5
 
1
преди 6 месеца
Блокчейн, роботите и споделената икономика са нещата, които ще променят света. Предстоят интересни времена.

Още от Софтуер
Приложение за правителствена пропаганда в Китай е дело на Alibaba?