IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански стартъп акселератор търси български ИТ таланти

Организаторите осигуряват на одобрените кандидати безплатен престой и офис пространство в Тренто, както и безвъзмездно месечно заплащане

08:58 | 14.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Италиански стартъп акселератор търси български ИТ таланти

Базираният в Тренто, Северна Италия, технологичен акселератор TechPeaks стартира набор на кандидатури за своята програма за подпомагане на стартъпи от Източна Европа, включително и България.

На 15 януари експерти от TechPeaks ще бъдат в София, за да представят програмата си и да се запознаят отблизо с редица български стартъпи и индивидуални специалисти от ИТ сектора.

За разлика от повечето подобни програми TechPeaks не взима дял в компаниите, участващи в него, в замяна на инвестициите, които прави. Друга особеност е, че в TechPeaks могат да участват както съществуващи компании, така и индивидуални специалисти с опит в областта на програмирането, уебдизайн или бизнес развитието.

Това е второто издание на програмата TechPeaks, която се провежда с финансовата подкрепа на местното правителство на автономната италианска област Трентино и организациите Trento Rise и Trentino Sviluppo.

Организаторите осигуряват на одобрените кандидати безплатен престой и офис пространство в Тренто, както и безвъзмездно месечно заплащане в размер на 700 евро. Като част от програмата компаниите имат шанс да кандидатстват за безвъзмезден грант за развитието на бизнеса си в размер на 50 хил. евро, както и последваща инвестиция от 500 хил. евро, предоставени от страна на правителството на Трентино.

По време на програмата компаниите развиват бизнеса си с помощта на множество международни ментори – инвеститори, предприемачи и експерти от Силициевата долина, Италия и цяла Европа.

Срокът за кандидатстване, документи за което се подават на сайта на TechPeaks (http://techpeaks.eu), е 20 януари. За да се запознаете отблизо с условията на акселератора можете да посетите представянето му на 15 януари от 16:30 ч. в офиса The Hub на адрес „Доктор Христо Стамболски“ 3.

Въпреки че програмата е с фокус Централна и Източна Европа, тя е отворена за стартъпи от цял свят. В първото издание участие взеха 65 предприемачи от над 20 държави, сред които САЩ, Англия, Италия, България, Гърция, Непал и др., подбрани от над 620 кандидатури.

Т. нар. “акселератори” (букв. от англ. “ускорители”), наричани още “инкубатори”, са програми за подпомагане на развитието на стартиращи бизнеси, обикновено от сферата на информационните технологии (ИТ). Участващите в тях компании преминават през интензивно практическо обучение, през което в продължение на няколко месеца те изграждат бизнеса си с помощта на опитни специалисти от различни сфери.

Редица известни компании като Dropbox и Airbnb са преминали през подобни програми в САЩ. У нас през последните години също бяха създадени акселератори, сред които са Eleven, Launchub и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още