IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай засилва антитръстовото си разследване срещу Microsoft

Регулаторите искат от американската компания изясняване на "важни въпроси"

18:12 | 05.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайският регулатор на индустрията и търговията е поискал от Microsoft Corp да изясни „важни въпроси“, които са излезли наяве от цифровите данни, получени като част от антитръстово разследване, съобщава Ройтерс.

Държавната Администрация по индустрията и търговията (State Administration of Industry and Commerce, или SAIC) не предоставя конкретна информация какви са въпросите, но искането явно е част от разследване срещу американския софтуерен гигант по версия на операционната система Windows, представена в средата на 2014 г.

Компанията трябва да представи пълно обяснение след приключване на разследването, казва SAIC в изявление, публикувано на сайта.

Ходът на агенцията, идващ над година след първоначалното стартиране на разследванията, може да е сигнал за нови несигурности за Microsoft в Китай в момент, в който компанията се опитва да даде тласък на бизнеса си във втората най-голяма икономика в света.

„Сериозни сме по отношение на спазването на китайските закони и сме ангажирани с решаването на въпросите и опасенията на SAIC”, заяви говорител на Microsoft.

Microsoft е една от най-големите американски компании, които попадат под радара на китайските регулатори, които засилват надзора си, като според някои това е опит да се защитят местните компании и клиенти.

Когато разследването бе стартирано, SAIC заяви, че Microsoft не е разкрила изцяло информация за Windows и софтуерния пакет Office. SAIC разследва и вицепрезидента и старшите мениджъри на Microsoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още