IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компания без мениджмънт е привлякла финансиране за над 100 млн. долара

Проектът The DAO е един от най-радикалните експерименти в технологиите

13:10 | 17.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Може ли една компания да се управлява сама без изпълнителни директори, мениджъри или управителен съвет? Един от най-радикалните експерименти в технологиите цели да открие отговора именно на този въпрос, коментира Wall Street Journal.

Група, наречена The Decentralized Autonomous Organization (DAO), се самоуправлява чрез компютърен код в мрежа. Всички оперативни детайли – от управлението през ежедневните операции до плащанията, са включени в код, който движи компанията. Няма учредителни документи, управителен съвет или главен изпълнителен директор.

The DAO започва процес на групово финансиране (crowdfunding) на 30 април. Компанията събира средства не в долари или дори във виртуалната валута биткойн. Вместо това тя привлича финансиране чрез платформата Ethereum – алтернативна версия на биткойна. Компанията планира да използва привлечените средства, за да финансира стартъпи, създаващи приложения за Ethereum. Към 14 май тя е събрала над 107 млн. долара, сочи публичният дигитален портфейл на компанията в Ethereum.

Това вече прави The DAO един от най-добре капитализирани стартъпи с кибервалути. Най-големият частен капитал, привлечен от стартъп в тази технологична сфера, е 116 млн. долара от 21 Inc. през март 2015 г.

The DAO ще събира средства до самоналожения срок от 28 май. Компанията вече е задминала 75-те млн долара привлечени от Coinbase, 60-те млн. долара от Digital Asset Holdings и 55-те млн. долара от Blockstream.

Групата, създала The DAO, основно разработчици от Ethereum, са очаквали да получат около 20 млн. долара, казва Стивън Туал от stock.it - стартъпа, написал кода на The DAO. “Наистина е изненадващо“ да видим сумата досега, споделя той.

Как всъщност работи груповото финансиране? The DAO приема ether, криптовалутата, използвана в Ethereum, в замяна на жетони на The DAO. За всеки един инвестиран ether се създават по 100 жетона, които оперират като вътрешна валута.

Средствата се депозират в дигиталния портфейл на The DAO в мрежата Ethereum. Подобно на биткойна, всички трансакции са публични и могат да се видят на сайтове като Etherscan.

“Това е първият реален експеримент, който виждаме в „програмируемото“ управление отвъд биткойна или Ethereum като системи сами за себе си“, казва Фред Ерсам, съосновател на биткойн стартъпа Coinbase. Макар че Ерсам не е замесен в създаването на проекта, той инвестира малка сума в него.

По някакъв начин The DAO прилича на традиционен фонд за рисков капитал и ясно заявява, че е стопанско дружество. 

Всеки, който притежава жетони на The DAO, получава право на глас при финансирането на кандидати, пропорционално спрямо средствата му. Ако даден стартъп получи положителен вот, той получава средства. Всичко около отношенията – от сумата на финансирането до специфичния тип финансиране, дали The DAO взима процент от печалбата или пък дял в компанията, се включва предварително в предложението.

„То не е обвързано с юридически условия“, казва Туал. „Обвързано е с код“.

Въпреки това The DAO като жив експеримент ще бъде внимателно проучван от всички – от инвеститори до държавни регулатори в цял свят. Всичко, свързано с него, е ново, признава Туал, и ще трябва да бъде тествано в реални условия. Той допълва, че поддържа връзка с държавни представители и регулатори в няколко европейски страни и е оптимистично настроен от чутото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още