IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft е знаел за неправомерни действия на Бил Гейтс още през 2008 г.

Бившият главен изпълнителен директор е флиртувал със своя подчинена на средно ниво в компанията

09:38 | 19.10.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Писмо от 2019 г. на инженер в Microsoft Corp., съобщаващо за афера с Бил Гейтс преди излизането му от борда на компанията, не е било първият път, в който някои директори на Microsoft са се сблъскали с неподходящо поведение от страна на милиардера към служители.

Повече от десетилетие по-рано мениджърите на Microsoft за разкрили имейли между Гейтс и служителка на средно ниво в компанията, докато Гейтс все още е служител в Microsoft и председател на борда, твърди Wall Street Journal, цитирайки запознати източници. В съобщенията Гейтс, който тогава все още не е в развод със съпругата си Мелинда, е  флиртувал със служителката.

Двама висши ръководители на Microsoft, тогавашният главен съветник Брад Смит и тогавашният главен HR директор Лиза Брумел, са се срещнали с Гейтс и са му казали, че поведението е неподходящо и трябва да спре.  Гейтс не е отричал размяната на мейли, признал е, че това не е била добра идея и е обещал да прекрати това. 

Говорителят на Microsoft Франк Шоу казва, че през 2008 г., малко преди Гейтс да се пенсионира като служител на пълен работен ден, компанията е узнала за имейлите, изпратени през 2007 г. В имейлите Гейтс предлага да се срещне със служителката извън работа и извън кампуса, казва Шоу.

„Макар и флиртуващи, те не са откровено сексуални, но бяха счетени за неподходящи“, казва той. Служителката никога не е подавала оплакване за инцидента, за който досега не бе известно. 

Говорителката на Гейтс Бриджит Арнолд пояснява в писмено изявление: „Тези твърдения са фалшиви, рециклирани слухове от източници, които нямат преки познания, а в някои случаи има и значителен конфликт на интереси“.

Гейтс, един от най-богатите хора в света, беше главен изпълнителен директор на Microsoft до 2000 г., служител на пълен работен ден до 2008 г. и председател до 2014 г. Той бе част от борда на Microsoft повече от четири десетилетия, докато не подаде оставка през март 2020 г. На следващата година Гейтс и съпругата му Мелинда Френч Гейтс подадоха молби за прекратяване на 27-годишния им брак. Разводът приключи през август. Двамата продължават да ръководят съвместно Bill & Melinda Gates Foundation, една от най-големите благотворителни организации в света.

По времето, когато Гейтс подаде оставка от борда на Microsoft, комисия на борда беше наела адвокатска кантора, която да разследва писмото на инженер от 2019 г., в което се твърди за предишна сексуална връзка с Гейтс, съобщи The Wall Street Journal през май. Това не е същата жена, за която Гейтс по-рано е бил предупреден да не преследва, казват някои от хората, запознати с въпроса. Шоу посочва, че отношенията са настъпили около 2002 г., но Microsoft е научила за това едва през 2019 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Правилен отговор - и шефа на сегашната ми фирма направи точно това със секретарката си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
значи ако служителя е мъж... може, иначе трябва първо да го уволниш! и после вече с безработни може!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Така и не разбирам какво да направиш ако си шеф в някоя компания и харесаш някой служител дори се влюбиш в него. Нали трябва да започнеш от някъде флирт или покана за вечеря. Какъв е проблема ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още