IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft изпитва все повече трудности в Китай

Местната национална телевизия критикува Windows 8, а властите в провинция Дзянсу отказаха поръчка за софтуера

13:27 | 05.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Microsoft изпитва все повече трудности в Китай

Американският софтуерен концерн Microsoft трябва да се бори за имиджа си на и без това трудния китайски пазар.

Могъщата държавна телевизия China Central Television (CCTV) излъчи в сряда материал, в който разкритикува силно операционната система Windows 8 и постави сигурността ѝ под въпрос. Представени като експерти лица твърдят в предаването, че производителят можел да набира данни за ползвателя на софтуера, сред които са телефонни номера и информация за банкови сметки. „Който контролира операционната система, контролира и всички данни на диска, върху който тя е инсталирана“, казват експертите.

В материала освен това Microsoft се обвинява, че координира действия по кибершпионаж с американското правителство, пише Wall Street Journal. В Китай това е доста чувствителна тема, откакто бившият служител на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън направи сериозни разкрития за действията на тайните служби. През май китайското правителство вече обяви, че няма да поръчва компютри с операционната система Windows 8. 

Говорител на Microsoft отказва да коментира телевизионния материал, но напомни за по-ранни изказвания на главния юрист на концерна Брад Смит, според когото Microsoft предприема действия срещу шпионските действия на правителствата и пази клиентските данни.  

И макар че предаванията на CCTV не са представителни за възгледите на висшето ръководство на комунистическата страна, все пак каналът има значителна власт. След критични негови материали редица компании вече са променяли фирмената си политика и дори са изтегляли от пазара вече пуснати продукти. А малко след излъчването на репортажа стана ясно, че властите в провинция Джянсу се отказват от поръчката на компютри с операционната система, която са направили през февруари, предава Bloomberg. 

Решението на китайското правителство да не купува машини с  Windows 8 бе взето преди повече от месец, след като Microsoft официално преустанови поддръжката на широкоразпространената си система Windows XP.  

Западните технологични концерни обаче могат да срещнат още по-сериозен насрещен вятър в Поднебесната империя, след като през последните седмици САЩ и Китай си разменят непрестанно удари в сферата на информационните технологии. Преди няколко седмици Вашингтон обвини петима офицери от китайската армия в кибершпионаж. Основни цели на шпионажа са били шест щатски компании в отраслите на ядрената и слънчевата енергетика и металостроенето, както и Съюза на американските стоманопроизводители. Пекин пък обяви от своя страна, че ще направи още по-задълбочени проучвания за възможните заплахи за националната сигурност от страна на важни интернет технологии.

От дълго време насам Китай преследва целта да намали зависимостта си от международни технологии. Според някои анализатори шпионският скандал, предизвикан от разкритията на Сноудън, вече доведе до по-слаби резултати на концерни като Cisco и IBM.

Microsoft не публикува официални данни за продажбите си по страни, така че е невъзможно да се каже какво влияние ще окаже решението на правителството за общото представяне на концерна. Но все пак през 2011 г. тогавашният главен изпълнителен директор Стив Балмър заяви, че приходите на Microsoft в Китай са само 5% от сумата, която компанията постига в САЩ, независимо от ръста в продажбата на компютри. Причината според него е в широко разпространеното пиратство, припомня онлайн изданието Qartz.

Но ръстът в разпространението на интернет и на потребителите на компютри прави страната един от най-атрактивните пазари в света. Китай, със своите 600 млн. интернет потребители, повечето от които влизат в мрежата чрез смартфони, привлича вниманието на технологичните компании, и гигантът от Сиатъл не прави изключение.

По-рано през тази седмица Tencent, собственик на популярната в Китай чат услуга WeChat, блокира чат бот на Microsoft  (компютърна програма, която използва мрежови услуги, предназначени за хора, с цел да извършва автоматични действия) заявявайки, че ботът с името Xiaobing е „потенциално опасен за сигурността на личните данни“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Аз само да ги светна китайчетата, че от десетилетия датира мита, че криптиращите стандарти DES и AES, използвани масово, имат магически ключ, чрез който ЦРУ може да декриптира всичко, криптирано с тези алгоритми. Да дерзаят по ChES (Chinese Encription Standart)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
китайците определено са планирали да раздадат жълти, малки по размер, но многобройни китайски *** на американците а след това и на другите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още