IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft минава на висока скорост

Въпреки че повечето новости в операционната система са козметични, версията 8.1 си е една малка революция

11:01 | 27.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стив Балмър:&nbsp;&quot;Бързото пускане на пазара на нови продукти е от основно значение за това, което правим&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стив Балмър: "Бързото пускане на пазара на нови продукти е от основно значение за това, което правим". Снимка: Ройтерс

Никога досега Microsoft не бил толкова бърз. Преди само осем месеца американският софтуерен концерн представи своята нова операционна система Windows 8, а вчера по време на конференцията Build в Сан Франциско вече обяви първата голяма актуализация. 

Windows 8.1 съдържа някои главно външни подобрения, завръща се и исканият от много потребители Старт бутон. Подобрението на операционната система обаче говори и за един нов Microsoft.

"Бързото пускане на пазара на нови продукти е от основно значение за това, което правим", каза Стив Балмър. Едрият софтуерен гигант трябва да стане по-активен. И бърз - едва ли имаше друга дума, която главният изпълнителен директор не използваше по-често в представянето си, пише TechCrunch.

За сметка на това обаче Балмър почти не говореше за грешки, въпреки че много потребители се оплакваха на висок глас, че Windows 8 ги обърква с новия си сензорен интерфейс. Той сравни новата версия с нова кафе смес, която сега е по-балансирана. "Всичко е въпрос на вкус", поясни той.

Новата версия разполага с нова организация на стартовия екран, който вече поддържа два размера на плочките - много голям и много малък. Така съдържанието може да бъде организирано по-добре, особено при устройствата с по-малък диагонал на екрана. Освен това подредбата на екрана и настройките се синхронизират между всички устройства с Windows 8.1, които използва потребителят.

Кога ще излезе Windows 8.1 още не е ясно, но опитните потребители вече могат да изтеглят и тестват предварителната версия. 

Microsoft иска да натрупа точки и с нови приложения. „Мисля, че през този месец ще надхвърлим броя от 100 000 приложения в Windows Store", заяви Балмър, като добави, че притокът е "феноменален". С приложенията за платформата за новини Flipboard и социалната мрежа Facebook в платформата вече се добавят две големи имена, които са необходимост за много потребители. Microsoft също подновява собствените си програми: камерата сега вече разполага с технологии за разпознаване на текст, а музикалната програма Xbox Music ще може в бъдеще да просвирва музика от мрежата.

Microsoft планира да добави Windows Phone 8 в 4G LTE мрежата това лято с HTC 8XT и Samsung ATIV S Neo. С представянето на Windows Phone 8 потребителите вече теглят над 200 млн. приложения всеки месец, като генерират 2 пъти повече приходи на всекидневна база. За да осигури по-добра възвращаемост на инвестициите, следващата версия на Windows Phone ще поддържа приложенията, които се разработват и днес. За ограничен период от време програмистите могат да се регистрират в Windows Phone Dev Center само за 19 долара.

Революционното не е нито в тези подобрения, нито в приложенията. Windows 8.1 е символ за това, че Microsoft вече няма да чака цели три или четири години, преди да представи голяма нова версия на своята операционна система, а ще прави по-малки, но много по-редовни актуализации. "Ние като компания направихме трансформация", заяви Балмър. Тази „стратегия на малките стъпки“ трябва да се прилага за Windows, както и за други продукти, поясни още той.

По този начин Microsoft се адаптира не само към практиката на разработчиците на приложения, които постоянно извършват малки актуализации. Групата също така се подготвя да промени своя бизнес модел. Въпреки че Windows 8.1 е безплатна, може да се предположи, че допълнителните актуализации ще струват пари.

А и Microsoft иска да накара потребителите да свикнат с нов модел – не просто да купуват веднъж завинаги даден лиценз, а да плащат редовно за софтуера като услуга. С новия пакет Office компанията вече предлага такъв абонамент. Бързите актуализации ще запазят доброто настроение на потребителите. Така че Стив Балмър вероятно ще настоява за увеличаване на темпото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
Telekom Austria, Мтел контролират много от основните комуникации в държавата и злоупотребяват систематично! Това включва и манипулиране на финансовата система и политиката. Не е случайно, че основните банки в Бг са регистрирани в Австрия заради тайната, Картелът е най-малкото им прегрешение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
"Новата версия разполага с нова организация на стартовия екран, който вече поддържа два размера на плочките - много голям и много малък."-------------------Да не ме лъже паметта, ама при стария Windows 3.1 май беше подобно. Но не бяха плочки, а прозорци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още