Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Microsoft обяви обратно изкупуване на акции до 60 млрд. долара

Компанията също така увеличи тримесечния си дивидент с 6 цента до 62 цента на акция

Microsoft обяви обратно изкупуване на акции до 60 млрд. долара

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Microsoft Corp., най-големият производител на софтуер в света, назначи президента и главен юрисконсулт Брад Смит за заместник-председател и представи нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност 60 милиарда долара, предава Bloomberg.

Смит, който се присъедини към Microsoft през 1993 г. и стана генерален съветник през 2002 г., ще продължи да се отчита пред председателя и главен изпълнителен директор Сатя Надела, се казва в изявление от базираната в Редмънд компания. Новата роля на Смит го прави заместник-председател на компанията, а не на борда и той няма да стане директор, поясни Microsoft.

Още по темата

През последните години Смит пое надзора върху разширяващия се списък с политически, правителствени и правни въпроси в Microsoft, включително отношенията с чуждестранни правителства като Китай, политическите дарения и програмите за разширяване на широколентовите услуги в селските райони. Той също така е широкоизвестен представител на визията на Microsoft за устойчивостта, имиграцията, правата на гласуване, плащанията в търсачките за новини и поверителността на данните.

Смит, който прекарва години наред в работа за разрешаване на антитръстовите спорове на Microsoft по целия свят, досега е помогнал компанията да не бъде засегната от новата вълна на регулаторен контрол, която удари конкуренти като Alphabet Inc. и Amazon.com Inc.

Откакто Надела пое кормилото на Microsoft през 2014 г., той възроди лидерството на компанията в технологичната индустрия, като я разраства в ключови бизнеси като облачните изчисления, мобилните приложения и изкуствения интелект.

Това даде на компанията пазарна стойност от 2,2 трилиона долара и ѝ помогна да продължи да трупа кеш над 130 млрд. долара, които използва за финансиране на придобивания и за увеличаване на дивидентите и обратните изкупувания.

Новата програма за обратно изкупуване няма срок на валидност и може да бъде прекратена по всяко време. Акциите на компанията са поскъпнали с 35% през 2021 г., което я прави втората по пазарна капитализация публична компания.

Предишният план за обратно изкупуване на акции Microsoft, представен през септември 2019 г., беше за 40 млрд. долара.

Компанията също така увеличи тримесечния си дивидент с 6 цента до 62 цента на акция.
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Облачният бизнес на SAP остава основен двигател на приходите