IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft отлага публикуването на Windows 10 Mobile за 2016 г.

Закъснението ще затрудни още повече перспективите пред изоставащата след iOS и Android операционна система

11:40 | 22.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди няколко месеца американският технологичен концерн Microsoft обеща, че новата версия на платформата Windows Mobile за смартфони ще излезе до края на 2015 г. като ъпгрейд за съществуващите устройства с Windows Phone 8 и 8.1, голяма част от които са от серията Lumia. Актуализацията обаче ще се забави повече и ще се появи през 2016 г.

Компанията не даде точна времева рамка, което дава толеранс поне до март. Едно от важните изисквания за актуализацията е наличието на поне 8 GB вградена памет, което оставя Lumia 530 извън списъка. В момента новите модели Lumia 950 и 950XL работят именно с най-новата версия на операционната система.

Ъпдейтите на Windows Mobile ще зачестят след излизането на 10, защото концернът се стреми да актуализира Windows за всички платформи едновременно. 

На всеки няколко месеца Microsoft възнамерява да снабдява с новата версия редица телефони от серията Lumiа, така че в течение на следващата година всички по-стари модели да са с Windows 10 Mobile. 

С тази стратегия обаче Microsoft не си прави услуга. Който ползва Windows Phone, така или иначе се е примирил с някои недостатъци. Така например броят на наличните приложения е доста по-нисък от този за устройствата с Android и iOS. Ако се появят нови приложения, по правило те са първо във версия за Android и iOS, а потребителите на Windows Phones трябва да се надяват, че въобще ще бъде помислено за тях. Към това се добавя и фактът, че Microsoft почти не дава лицензи за своята операционна система, така че изборът се ограничава почти само до моделите Lumia.

Закъснението ще затрудни още повече перспективите пред Windows 10 Mobile. Мобилната операционна система на Microsoft се провали в опитите си да навакса изоставането си от iOS и Android и се превърна в незначителен играч в очите на потребителите. Последните данни на Gartner показват, че Windows Phone държи едва 1,7% от общия пазар към края на третото тримесечие на 2015 г.

Според актуални данни на AdDuplex самата нова операционна система е вече на 8,8 на сто от всички Windows Phones, което се дължи само на моделите Lumia 950 (XL) и Lumia 550, на които Windows 10 Mobile е предварително инсталиран.  Според данните Windows 10 Mobile увеличава дела си в екосистемата на Windows Phone от 5,7 на сто през октомври до 8,8 на сто до края на ноември. Така новата операционна система почти изпревари Windows Phone 8 с нейния сегашен дял от 8,9 на сто. Със 77,6 на сто обаче повечето Windows Phone устройства разчитат на версия 8.1, докато Windows Phone 7 е с 4,8 на сто и играе подчинена роля.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още