IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft планира най-мащабното съкращение на персонал в историята си?

С придобиването на мобилния бизнес на Nokia в редовете на американския концерн се вляха нови около 30 хил. служители

11:34 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Microsoft отново ще преструктурира бизнеса си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Microsoft отново ще преструктурира бизнеса си. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Microsoft планира най-сериозните съкращения на работни места от пет години насам, предава Bloomberg. Поводът e интегрирането на придобитото мобилно подразделение на Nokia.

Съкращенията, които биха могли да бъдат обявени до края на тази седмица, вероятно ще бъдат в области като Nokia и подразделения на Microsoft, които се припокриват с тази дейност, както и в маркетинг и инженеринг подразделенията, твърдят запознати с плановете източници.

Преструктурирането може в крайна сметка дори да надмине по мащаб най-голямото в историята на Microsoft съкращаване на работни места от 2009 г., когато бяха премахнати 5800 работни места, твърдят някои от източниците на Bloomberg. Подробностите по плана все още се разработват, предава агенцията.

От придобиването на мобилния бизнес на Nokia през пролетта Microsoft, която е най-голямата софтуерна компания в света по приходи, има над 127 000 служители, след като вследствие на придобиването към нея се присъединиха 30 000 служители. Така  Microsoft има много повече работни места, отколкото конкурентите Apple и Google.

На борсата като цяло се очаква, че изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела ще даде зелена светлина за подобни по мащаб съкращения.

Надела, който е едва третият изпълнителен директор в 39-годишната история на групата след Бил Гейтс и Стив Балмър, вече намекна за подобни решения в публикуван в края на миналата седмица сравнително дълъг имейл до служителите на компанията.

Надела даде да се разбере, че компанията ще се рационализира и че служителите или ще одобрят курса му, или ще трябва да си тръгнат. В рамките на концерна от няколко седмици служителите вече се настройват за възможни съкращения. Сред тесен кръг сътрудници Надела вече е подготвял нови проекти за организацията на работа и нови стратегии. Той обаче обяви, че ще даде повече детайли по организационни и финансови въпроси при представянето на тримесечния финансов доклад на 22 юли.  

Така Microsoft става поредната технологична компания, която се опитва да намали разходите си, като съкращава персонал. През май Hewlett-Packard Co. вече анонсира, че ще съкрати работни места след 11-то поредно тримесечие на спадащи продажби. Главният изпълнителен директор Мег Уитман заяви, че ще елиминира около 16 000 работни места, след като преди това концернът вече съкрати около 34 000 свои служители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още