Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Microsoft преосмисля инвестициите си в компании за лицево разпознаване

Компанията е притеснена, че не може да контролира начина, по който тези технологии се ползват

Microsoft преосмисля инвестициите си в компании за лицево разпознаване

Снимка:  Brent Lewin/Bloomberg

Microsoft изтегля инвестиция от изралески разработчик на технология за лицево разпознаване, като част от по-голямата промяна в политиката на компанията да премахне всички миноритарни инвестиции в стартъпи за такъв софтуер, обявена от компанията миналата седмица.

Решението за изтегляне на инвестицията от AnyVision, израелска компания за софтуер за разпознаване на лица, е резултат от разследване на информация, че технологията на AnyVision е била използвана от израелското правителство за следене на гражданите на Западния бряг, пише TechCrunch.

Още по темата

Разследването, водено от бившия главен прокурор на САЩ Ерик Холдър и екипа му в Covington & Burling, потвърди, че технологията на AnyVision е била ползвана за следене на преминаването на границата между Западния бряг и Израел, но не „стои зад програма за масово следене в Западния бряг“.

Звеното за рисков капитал на Microsoft – M12 Ventures, покдрепи AnyVision като част от кръга за финансиране на компанията за 74 млн. долара, който беше завършен през юни 2019 г. Инвеститорите, които продължават да подкрепят израелската фирма, са DFJ Growth и OG Technology Partners, LightSpeed Venture Partners, Robert Bosch, Qualcomm Ventures и Eldridge Industries.

Microsoft за първи път изложи позицията си за това как компанията ще подходи към технологиите за лицево разпознаване ощре през 2018 г., когато президентът Брад Смит направи изявление, в което призова правителството да излезе с ясни правила за такъв тип софтуер в Съединените щати.

Настояването на Смит за повече регулация и съблюдаване на тези фирми нарасна до края на въпросната година, когато Microsoft пусна официалното си становище за това как ще подходи към технологията.

„Ние и други технологични компании трябва да започнем да вземаме предпазни мерки, за да адресираме технологията за лицево разпознаване. Вярваме, че тази технология може да служи на нашите клиенти по важни и разнообразни начини, а ние сме не просто насърчени, а все по-вдъхновени от много от приложенията на лицевото рапзознаване, които нашите клиенти използват. Но за разлика от много други технологии, тази трябва да бъде разработена и използвана внимателно“, гласи изявлението.

В него се посочва, че Microsoft ще въведе шест принципа за управление на тези проблеми, включително прозрачност, справедливост и борба срещу дискриминацията.

Критиците се обрънаха срещу Microsoft заради инвестицията ѝ в AnyVision, посочвайки, че решението да подкрепи компания, която работи с израелското правителство по мащабно следене, противоречи на принципите, създадени от американския гигант.

Сега, след като разбра колко трудно е да контролира използването на технологиите за лицево разпознаване в компаниите, в които има миноритарни дялове, накара компанията да се откаже от временните си външни инвестиции в тази технология.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Бъг на Facebook доведе до срив на услуги като Spotify и Tinder