IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft преоткрива своята стара сила

Концернът се превърна в облачна компания с прикачен магазин за софтуер и хардуер и стана най-ценната борсова корпорация в света

08:37 | 07.05.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Какъв провален старт: В понеделник сутринта космическият историк Андрю Чайкин и Джон Нол от компанията за холивудски ефекти Industrial Light and Magic симулираха виртуално приземяването на Луната през 1969 г. с помощта на Hololens 2 като прелюдия към конференцията Build на Microsoft в Сиатъл. Но нищо не се случи. След като изчакаха няколко секунди, двамата излязоха от сцената, не без шегата на Чайкин: „Да преживееш на живо демонстрация на приземяването на Луната вероятно е по-трудно от самото кацане на Луната“.

Дългогодишните наблюдатели на Microsoft са вероятно са усетили напомняне за времето на Бил Гейтс. По време на голяма демонстрация на Microsoft един компютър с Windows заби напълно - това се случваше преди двадесет години, когато Microsoft все още беше любимата мишена за подигравки в IT индустрията и „синият екран“ предизвика искрен смях в залата. Този път смехът беше сдържан и по-приятелски настроен, направо дори доброжелателен. Сривът на приложението и реакциите показват едно: Microsoft вече не е плашило за индустрията, старото самочувствие се завръща, само че без обичайната арогантност, коментира германският Handelsblatt.

Главният изпълнителен директор Сатя Надела си позволи сам да понесе щетите, тъй като излезе веднага след това на сцената: „Ще разширим Azure в световен компютър", твърди той без съмнение в себе си, вероятно и по адрес на конкурента Amazon. Azure е облачната услуга на Microsoft, следващият Windows на Надела, предстоящият многомилиарден бизнес.

„Извън технологичната индустрия днес се наемат повече софтуерни разработчици, отколкото в самата индустрия", посочва той една тенденция, предизвикана от изчислителните облаци и изкуствения интелект: компаниите връщат IT експертизата в бизнеса си, защото изкуственият интелект и анализът на данните в облака се превърнаха в ключов конкурентен фактор. Самaта IT остава в облака, в гигантските центрове за данни на AWS на Amazon, Azure на Microsoft или облака на Google.

Приходите от публични услуги под наем за облака, приложенията и предложенията ще нараснат със 17,5% тази година до 214,3 млрд. долара, прогнозира Gartner. Лъвският дял от този бизнес се споделя от трите алфа животни AWS, Azure и Google Cloud Platform.

Основният конкурент Amazon е пазарен лидер в облачния компютинг с дял от над 32%. Microsoft се спотайва на второ място с 16% и дебне своя шанс. Въпреки това компанията съобщи за растеж на Azure със 73% за първото тримесечие на 2019 г., значително повече от този на Amazon - под 50% - и наваксва малко изоставането си. Google разочарова с основния си бизнес и предпочете да скрие резултатите си от облачния бизнес, което доведе до най-резкия спад в цената на акциите на Google от повече от шест години. За един ден бе изтрита капитализация за 70 милиарда щатски долара.

За разлика от Microsoft. На фондовата борса облачната компания на Надела вече достигна до номер едно. Според Yahoo Finance пазарната капитализация възлиза на 981 млрд. долара след официалното закриване на сесията на Wall Street в понеделник, пред Amazon (960 млрд. долара) и Apple (959 млрд. долара). Google е на четвърто място с 826 милиарда долара.

Надела подложи Microsoft на основен ремонт, плодовете на който сега жъне. Някога непреодолимото подразделение на Windows просто вече не съществува. То се разтваря и разпределя в няколко области. Облакът вече пое властта.

Бизнес софтуерът Office също бе осъден на реорганизация. Към него бе добавен софтуер за чатове и съвместна работа на Microsoft. Смята се, че те са неразривно преплетени с пакета на Office, променяйки начина, по който хората по света общуват и си сътрудничат чрез текст, глас и видео. Разбира се, през облака Azure. Промените трябва да изтласкат и най-големия конкурент: Slack, агресивен стартъп от Сан Франциско, който може да застраши хегемонията на Microsoft в офис пространството повече от офисния софтуер на Google.

Изцяло новият уеб браузър на Microsoft Edge няма да работи само на Windows. Той също така ще бъде достъпен на Linux, iOS и Android, обещава Надела. Той иска и трябва да гарантира, че нито един доставчик на хардуер или софтуер няма да прави своите облачни услуги недостъпни чрез трикове със своите браузъри. Браузърът ще се основава на популярния софтуер на Google Chromium - платформа с отворен код. Най-важното е да е достъпен навсякъде.

Облакът вече не е просто неограничената изчислителна мощ в интернет. Днес големите играчи предлагат всичко от един източник: изчислителна мощност и всякакъв вид поддържащ софтуер - от управление на пароли и проверка на идентичност до изкуствен интелект с услуги като разпознаване на глас и разпознаване на изображения.

По време  на изложението в Сиатъл един студент представи прочутото вече приложение EasyGlucose, което определя съдържанието на кръвната захар от снимка на човешка зеница. Тайната: изучаването на облака и машините. Azure сравнява снимката с милиони други снимки на очи на диабетици и недиабетици, анализира я за типични промени в облака и връща резултата в приложението.

Допълнителната камера за включване към смартфона трябва да струва десет долара, услугата – по 20 долара на месец. Днес диабетиците трябва да харчат до 2000 долара или повече на година за тест ленти и устройства. Младият мъж е разработил приложението, без да бъде подкрепен финансово от голяма фармацевтична компания – заради бабата си, която имала диабет. Програмата, ако бъде приета като достатъчно точна от Министерството на здравеопазването на САЩ, може да бъде важна и за хората, и за диабетичната индустрия.

Доставчиците на облаци знаят това и вече предлагат цялостни решения, специфични за индустрията. Защо това е така обяснява Джули Уайт, ръководител на отдела за облачни услуги, в интервю за Handelsblatt: „Ако говорим днес с компании като BMW, те искат да възстановят своя бизнес модел и да наемат нов доставчик на IT услуги". Компаниите търсели партньори, които познават техните индустрии, тенденции като автономна мобилност и които можели да оценят развитието и да предлагат решения. Зрелостта и дълбочината на предлаганите днес облачни услуги и представените в понеделник нови облачни услуги създават потенциала, продължава Уайт.

„Световният компютър Azure" на Надела се превръща в операционна система на интернет и бизнес модела на световната икономика. Потенциалът за приходите зад него е гигантски и засенчва всичко, което Windows успя да постигне. Говори се за десетки милиони терминали. В облака ще са милиарди, ако включим и предстоящия „интернет на нещата", управляван от облака. Това обяснява ожесточеното поведение, с което AWS, Azure и Google Cloud се борят за всеки отделен клиент, а играчите като Oracle, IBM и SAP отчаяно се опитват да не увеличат изоставането.

Google вече обяви посоката си на развитието на своето облачно събитие Google Next в Сан Франциско през април, обявявайки силна експанзия и високи инвестиции. Повече информация може да бъде предоставена на собственото събитие I/O, което започва във вторник, както и от SAP Sapphire конференцията във Флорида, която също започва във вторник.

А 44-годишният Microsoft вече не се страхува от контакта с младите уеб опоненти, като Amazon или Google. Който служител иска, можете да седне удобно в конферентна зала в конгресния център в Сиатъл във вторник и да гледа встъпителната реч на шефа на Google Сундар Пичай в Силициевата долина, която е отдалечена на малко над 1000 километра, чрез видеопоток. Силата на облака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
знам, също така некой немски общини са минали на линукс отдавна, сигурно има и много други за които не сме чували ... е, и ? Това че евреите не искат да плащат за нещо което ползват (което си е от както свят светува) ли искаш да ми кажеш или нещо друго ? Но квото и да е твърдението ти от коментар Но4 си остава все така измислица без грам истина в нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
https://it.dir.bg/web/izrael-mozhe-da-se-otkazhe-ot-softuera-na-microsoft
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
това със "световния компютър" е добра идея... Принципно да, идеята не е лоша, въпреки че аз не съм голям привърженик на облака, в редки случаи е по добре там да хостваш отколкото на твоя машина, но има ред проблеми като законовите са най-големите. *** пример, повечето държави вече имат закон за защита на личните данни, който те задължава информацията физически да е на твоя територия. За една мултинационална компания това е проблем, защото облака помага предимно на тях, за малките е скъпа услуга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 4 години
говориш тотални измислици ... пак ! Ако утре банката ти вдигне таксата, да не би да ти взима всичките пари ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
Проблемът със този тип абонамент е, че днес цената ти може да е Х лева, а в момента в които вече всичките ти данни са на облака им и реално бизнеса ти е зависим от тях да стане 10Х или 100Х или бизнеса ти вече е наш Х, защото общо взето след 10 години това къде си съхраняваш и обработваш информацията ще е от по голямо значение от това къде произвеждаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
айде нема нужда от "световни (американски) компютри" а ? че ако беше китайски щеха да опищят орталъка, но тия кат те подслушват и си даваш данните директно на техните облаци - нема проблеми, ми що да има ? Еббати изгнилата фирма, квот пипне пипката го храща, скайпа го видехме, я чиба с тая подлушвателница, само Linux/Unix брат ми и да си еббат маййката с техните "Мента и Мастика" и всичко на собствен Хардуер отделно, те не че пак не могат да подлушват, но поне малко да се понапрегнат, не да им е сервирано на готово ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Все един път трябваше да уцелят, имаха толкова грешни решения през годините... Браузърът им, за това е толкова зле, навремето решиха, че бъдещето е в сд-тата и факсовете. Уиндоус виста, който умря, преди да се е родил, масата хора, никога не са го виждали дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
хммм ... това със "световния компютър" е добра идея . в общия случай и за невзискателен клиент е идеално . няма да носиш железа - хардуер , няма да плащаш лицензи за софтуер за инсталиране по железата , имаш месечна такса за колкото ти трябва ... ще точат пари от хора дето досега не са точили от тях :))) ... ама като ти скочат изискванията за производителсност , отиваш пак на железа дето да са при теб с инсталиран софтуер ... браво на индиеца , че успя да върне компанията в играта , с този огромен софтуерен потенциал дето бяха натрупали щеше да е жалко да го пропилеят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още