Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Microsoft ще предложи базирана в облака версия на Windows

С този ход компанията иска да помогне на училищата и малките бизнеси

Microsoft ще предложи базирана в облака версия на Windows

Снимка: David Ryder/Bloomberg

Microsoft обяви, че ще предложи своята операционна система Windows като базирана в облака услуга. Целта на този ход е да улесни достъпа до бизнес приложения, които се нуждаят от Windows през по-голямо разнообразие от устройства, предава Ройтерс.

Windows 365, както се казва услугата, ще бъде пусната на 2 август и ще работи по специален начин – една компания или училище ще може да избере колко изчислителна мощ, памет и място за съхранение са им нужни за новата машина.

Но вместо да чака пристигането на физическа машина по пощата, служителят или ученикът ще има достъп до операционната система в облака през неговия персонален компютър, Mac, iPhone, телефон с Android или лаптоп Chromebook.

Още по темата

Базираната в облака версия е създадена в отговор на обратна връзка от клиенти, които са искали служители и ученици да имат по-бърз и по-лесен достъп, независимо от физическата им локация.

„Определяме това насочване към хибридната работа като реална гъвкавост в това как, кога и къде работиш. Това е тенденцията, която наблюдаваме да се развива по целия свят, докато хората започват да експериментират“, твърди Джаред Спатаро, корпоративен вицепрезидент за софтуера Microsoft 365.

Услугата е подобна на т.нар. „виртуален“ или „отдалечен“ десктоп, какъвто се ползва от десетилетия, но изисква сериозен ИТ отдел, който да го подготви и да го управлява. Тези разходи също така могат да са непредвидими, защото са базирани на това колко десктопа се ползват.

Microsoft се надява, че технологията на Windows 365 ще бъде достатъчно лесна за ползване от собствениците на малък бизнес или от по-малките училища, които не разполагат с голям ИТ отдел, като месечните разходи ще са по-лесни за прогнозиране на база на размера на всеки виртуален компютър.

Андрю Хюит, анализатор от Forrester Research, заяви, че ходът ще помогне на Microsoft да защити доминантния си пазарен дял въпреки силната конкуренция на операционната система на Apple и тази на Google, които са по-лесни за ползване от училища и компании.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Salesforce очаква набраната от нея инерция да се запази