Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Microsoft свързва своя облак с конкурентни центрове за данни

Стратегията е особено важна за развитието на пазара на облачна инфраструктура

Microsoft свързва своя облак с конкурентни центрове за данни

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Microsoft обяви, че пуска нови технологии, които целят да накарат нейните облачни услуги да работят с центрове за данни, които компанията не притежава, включително облачните центрове за данни на нейните конкуренти, предава Ройтерс.

По думите на директори на Microsoft и анализатори стратегията е особено важна за растежа на пазара на инфраструктура с изчислителни облаци, който Gartner прогнозира, че ще достигне 64,3 млрд. долара и на който Microsoft е втора след пазарния лидер Amazon Web Services. Миналата седмица Microsoft обяви, че приходите ѝ от Azure, основното ѝ облачно предложение, са нараснали с 48% - резултат, който помогна за изпреварването на Apple като най-високо оценена публично търгувана компания в света.

Стратегията на Microsoft включва промени в най-успешните облачни софтуерни услуги, като инструментите за бази данни, така че да могат да работят в собствените ѝ центрове за данни, в тези на клиенти и дори в тези на конкуренти като Amazon.

Още по темата

Директорът на Microsoft, отговарящ за облачните услуги и изкуствения интелект, Скот Гътри коментира пред Ройтерс, че ходът е убедил част от клиентите да използват услугите, когато не винаги могат да ползват центровете за данни на Microsoft. По думите на Гътри Royal Bank of Canada е изправена пред законови изисквания да държи част от изчислителната си работа в собствени центрове за данни и използва технология, наречена Azure Arc, за да свързва тези звена с облака на Microsoft.

Ед Андерсън, вицепрезидент на Gartner, коментира, че подходът отваря вратите за повече работа с клиенти за Microsoft, но също така принуждава компанията да се конкурира на база на качеството на своите софтуерни услуги, вместо чрез пакетирането им с евтина изчислителна мощ.

„Ако бъдем честни, това е по-добър начин за конкуриране“, твърди Андерсън.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Българската софтуерна група „Сирма“ стана на 30 години