IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft увеличава приходите си за тримесечието с една четвърт

Компанията обаче си остава „строителна площадка“ извън опората Windows

10:27 | 24.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Microsoft увеличава приходите си за тримесечието с една четвърт

Американският софтуерен концерн Microsoft бавно се превръща в цялостен оператор на дигитални услуги. За тази цел компанията отдавна преследва целта да се отдели възможно най-много от своите машини за пари Windows и Office. В основата на промяната са бизнесът с облачните услуги, игралната конзола Xbox и мобилните телефони. И това дава своите резултати - през изминалото първо фискално тримесечие приходите от продажби скачат с една четвърт на годишна база от 18,5 млрд. долара до 23,2 млрд. долара.

Проблеми обаче не липсват. По-специално придобиването на бизнеса с мобилни телефони на Nokia, както и скъпото съкращаване на още 18 000 работни места. Обявените през юли съкращения натоварват сериозно резултатите заради обезщетенията в размер на 1,1 млрд. долара. 

Все пак, въпреки че тези два фактора са допринесли за свиване на нетната печалба на концерна с 15% от 5,2 млрд. долара до 4,5 млрд. долара през първото фискално тримесечие, Microsoft напредва в много други области. Това се отразява и в резултатите, които се оказаха по-добри, отколкото се очакваше. В следборсовата търговия акциите се повишиха с 4,2%, пише Wall Street Journal.

Печалбата на акция на Microsoft възлиза на 54 цента, докато анализаторите очакваха доста по-слаб резултат – около 50 цента за акция. 

Въпреки че Microsoft от години се опитва да расте отвъд основните си продукти, успехи продължава да отчита преди всичко най-важният продукт - операционната система Windows, която през следващата година ще празнува 30-годишен юбилей. С Windows Microsoft печели първите си истински пари. И днес все още системата е най-важният източник на приходи. През първото тримесечие приходите от лицензи от Windows продукти за бизнес клиенти нарастват с 10 на сто.

Като цяло бизнес клиентите помагат на софтуерния гигант да отчете ръст на приходите. Софтуерните продажби на корпоративните клиенти също се увеличават с десет на сто до 12,3 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още