IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft започва със съкращенията от Финландия

Половината от освободените хиляда служители ще са от бившето подразделение за изследвание и развитие на Nokia, твърди финландски вестник

16:39 | 16.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Microsoft започва със съкращенията от Финландия

Американският софтуерен гигант Microsoft ще съкрати 1000 служители от мобилното си подразделение във Финландия, пише Wbp Online, цитирайки финландски вестник, който се позовава на информация от вътрешни лица.

Компанията възнамерява да ликвидира напълно бившето подразделение по изследване и развитие на Nokia в Оулу, Северна Финландия, съобщи в сряда финландският всекидневник Helsingin Sanomat. В отдела работят около 500 души, чиято дейност е свързана основно с разработването на софтуер за обикновени мобилни телефони. Останалите 500 служители ще бъдат освободени от други обекти във Финландия, каза още вестникът.

Microsoft придоби мобилното подразделение на Nokia тази пролет, като добави към персонала си 25 хил. служители, 4700 от които работят във Финландия. В резултат се очаква компанията да извърши мащабни съкращения за пръв път от 2009 г насам, докато изпълнителният директор Сатя Надела се опитва да подобри незадоволителното напоследък представяне на концерна.

Източници на Bloomberg твърдят, че съкращенията ще бъдат най-мащабните в историята на Microsoft. Подобен ход компанията предприе през 2009 г., когато освободи 5800 служители.

Мнозина анализатори отбелязват, че съкращенията са необходими, тъй като след придобиването на звеното на Nokia работната сила на Microsoft се увеличи до 127 хил. служители, което е с много повече от конкурентите Apple и Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още