Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Над 9 600 са били фирмите в IT-сектора у нас през 2014 г.

Реализираният оборот е за 3,5 млрд. евро, а най-силно развит във високите технологии е Югозападният регион

Над 9 600 са били фирмите в IT-сектора у нас през 2014 г.

Снимка: архив, Ройтерс

Около 9 200 са били предприятията в сектор „Знания и услуги“ на високите технологии, плюс 438 предприятия в хай-тек индустрията у нас. Това сочи анализ на Евростат за развитието на високите технологии в Европейския съюз (ЕС) през 2014 г., цитиран от БТА.

Предприятията в сектор „Знания и услуги“ у нас са реализирали оборот за близо 3,5 млрд. евро, а стойността на произведената продукция е била близо 1,6 млрд. евро, отчита европейската статистическа служба.

Производствените предприятия в областта на високите технологии у нас са реализирали около 300 млн. евро добавена стойност по фактурни разходи.

Няма данни за оборота и стойността на продукцията на 438-те високотехнологични предприятия у нас.

Най-много предприятия в хай-тек индустрията на ЕС има регистрирани в Германия - над 8 700. Следват Великобритания с над 6500 предприятия, Италия с над 5 600, Франция и Полша с по 3 300 предприятия и други.

В IT-сектора с профил „Знания и услуги“ недостижим лидер е Великобритания - около 170 хил. работещи фирми. Следват Франция с над 120 хил., Италия - над 98 хил., Германия - 96 хил., Холандия - 80 хил., и Полша - 65 хил. фирми.

Лидер в оборота на високотехнологичното производство е била Германия, достигайки стойност от близо 118 млрд. евро, следвана от Швейцария (104 млрд. евро), Франция (73 млрд. евро), Италия (47 млрд. евро) и Великобритания (40 млрд. евро).

Анализът изследва и регионалното развитие на IT-сектора в страните от ЕС в диапазона от нула до 12 единици при среден коефициент за ЕС 3,9.

Най-високотехнологично развит регион в ЕС е Оксфорд, Великобритания, с коефициент 11. Следват регионите на Хелзинки, Финландия, Прага, Чехия, и Ховедщаден, Дания с коефициенти близки до 10.

В България най-силно развит във високите технологии е Югозападният регион с коефициент 6,5, а най-слабо развит в тази област у нас е Северозападният регион - с коефициент 0,5.

По данни на Евростат през 2014 г. в IT-сектора са били заети около 34 млн. души, което е около 15% от общата заетост в ЕС. Около 10 млн. са били жените, заети в IT-сектора на ЕС, което прави по една жена на всеки трима хай-тек специалисти.

Страните с най-висок растеж на заетостта по отношение на високите технологии в ЕС са били Естония със 7,8 на сто и Люксембург с 6 на сто.

По статията работи: Свилен Колев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Facebook подготвя собствен гласов асистент