IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата ера пред WeWork

Ветеранът от индустрията Сандиийп Матрани ще трябва да спасява имотния стартъп

12:51 | 03.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: GENERAL GROWTH PROPERTIES, BLOOMBERG</em></p>

Снимка: GENERAL GROWTH PROPERTIES, BLOOMBERG

Американският стартъп за споделени офис пространства Wework  е намерил нов изпълнителен директор. Сандийп Матрани, който преди това бе главен изпълнен директор на Brookfield Properties Retail Group и по този начин има опит в бранша, трябва да върне отново компанията към курса на успеха.

Според Wall Street Journal ветеранът от индустрията за недвижими имоти ще поеме новия си пост този месец, ключов ход на компанията в хода ѝ на възстановяване след неуспешния опит за първично публично предлагане и напускането на Адам Нойман, нейния съосновател и бивш председател и изпълнителен директор.

Матрани ще работи в тясно сътрудничество с изпълнителния председател Марсело Клауър, който също е високопоставен мениджър в собственика на WeWork SoftBank Group. Предизвикателството им ще бъде да издърпат компанията от голямата дупка, изкопана от Нойман и SoftBank, докато преследваха стратегия за растеж на всяка цена заради подготовката за листване.

Като доказателство за това колко дълбока е тази дупка, оценката на WeWork се понижи с повече от 80% от началото на миналата година, принуждавайки я да потърси спасение от SoftBank и да се откаже от визията си за предоставяне на множество услуги от 21-ви век в целия свят.

Подчертавайки спешността на задачата, през следващите седмици Клауър планира да се премести от Маями в Ню Йорк, където е базиран WeWork.

Матрани, по-рано главен изпълнителен директор на търговската група на Brookfield Property Partners, наследява Арти Минсън и Себастиан Ганингам, които бяха съизпълнителни директори на компанията майка на WeWork - We Co., откакто Нойман се оттегли през септември. Минсън и Ганингам ще продължат да управляват през преходния период, казаха от WeWork.

Първата задача на Клауър и Матрани ще бъде да продължат изграждането на мениджърския екип. WeWork планира скоро да обяви нови членове на борда и нов главен финансов директор, главен маркетинг директор и главен служител по комуникациите, твърдят хора, запознати с плановете.

Матрани влиза в компания, свикнала със загубите. Само през третото тримесечие, най-новото с отчет, WeWork понесе загуба от 1,3 милиарда долара при приходи от 934 милиона долара. Компанията почти изчерпа парите си миналата есен, преди SoftBank да влезе в нея.

Предизвикателството му ще бъде да назначи нов курс, като същевременно се бори с продължаващите разходи за много решения, взети през ерата на Нойман. Множество сгради в Китай генерират по-малко пари, отколкото струват, за да оперират, а през последните години компанията сключи и редица скъпи лизингови договори в САЩ. Например, WeWork подписа дългосрочен лизинг за повече от 100 долара на квадратен фут за целия бивш флагмански магазин на Lord & Taylor. Това е двойно повече от цената за много други сгради в Манхатън.

WeWork също е обект на на няколко продължаващи разследвания от страна на регулаторни и правоприлагащи агенции, свързани с неговото неуспешно IPO, твърдят хора, запознати с въпроса.

Решението да избере Матрани, който в Brookfield управляваше един от най-големите собственици на търговски центрове в страната, е ясен сигнал, че WeWork е компания, фокусирана върху недвижимите имоти. Под управлението на Нойман тя се позиционираше повече като технилогичен стартъп, с широк спектър от бизнеси, включващи офис пространство, начално училище, насочено към предприемачество, и уебсайта за планиране на събития Meetup.com.

Решението ще представлява нова глава за компанията, която се превърна в синоним на неуспеха сред частно финансираните стартъпи. В началото на 2019 г., преди предложеното листване да бъде отложено за септември, WeWork получи финансиране от SoftBank, което го оцени на 47 милиарда долара, което го направи един от най-високо оценените стартъпи в страната.

Но след като публичните инвеститори се отказаха да плащат цена, близо до тази оценка на фона на въпросите за управлението в WeWork, странното управление на Нойман и бизнес перспективите на компанията, IPO-то беше оттеглено, SoftBank вложи нови пари при оценка на 8 милиарда долара. 

Оттогава SoftBank работи по петгодишен бизнес план, който се очаква да доведе до печалба на компанията. Като част от този план WeWork ще продължи да отваря нови обекти, но се очаква да го прави с много по-бавни темпове и с по-голям фокус върху рентабилността, твърди източник, запознат с темата.

WeWork обмисля да се откаже от някои обекта, например в Китай. Тя разполага с около 2,5 милиарда долара допълнителни пари извън това, което SoftBank задели за плана.

От момента на спасяването Клаур играе централна роля като ръководител на компанията, работейки там почти на пълен работен ден.

Голяма част от работата му бе да намери нов изпълнителен директор. По едно време той е обмислял да наеме изпълнителния директор на T-Mobile US Inc. Джон Легере, твърдят хора, запознати с търсенето. Клаур за първи път се е срещнал с Матрани, когато го е интервюирал, за да се присъедини към борда на директорите на WeWork, което ще направи сега, и след последвалите разговори е решил, че ще бъде подходящ за позицията на изпълнителен директор.

Матрани е добре известна фигура в бизнеса на търговските имоти и преди това е бил изпълнителен директор на оператора на мола GGP Inc., след като той излезе от защитата от фалит през 2010 г. Цената на акциите нарасна с възстановяването на икономиката след финансовата криза и компанията в крайна сметка беше закупена през 2018 г. от Brookfield, един от най-големите инвеститори. Матрани остана отговорен за портфолиото на обектите за търговия на дребно на Brookfield.

Откакто Нойман напусна, Минсън и Ганингам се опитваха да забавят темповете на растеж, но компанията е тромава за управление. WeWork все още се разширява далеч по-бързо, отколкото биха предпочели ръководителите, като харчи много средства за обновяване и отваряне на нови офис места, които е взела под наем през последните месеци на мандата на Нойман.

Ако обновеният лидерски екип се окаже способен да контролира разходите и да управлява растежа, основният бизнес все още се счита за жизнеспособен. Други компании на пазара на пренаемане на офиси, включително IWG PLC, печелят от години. Тежките разходи на WeWork през последното десетилетие я направиха най-известната марка в бранша, а компанията вече приютява хиляди служители от някои от най-бързо развиващите се компании в страната, като Amazon.com Inc. и Facebook Inc. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още