IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият Android пристига с над 250 нови функции

Част от подобренията са свързани с извършването на няколко действия едновременно

16:12 | 19.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Google още не е обявила официалното име на Android N – нейната основна мобилна операционна система, но компанията вече споделя подробности за режим за разделяне на екрана за таблети и телефони, по-качествена графика, както и възможност за избор на цвета на кожата на емотиконите, пише Wall Street Journal.

Дейв Бърк, вицепрезидент на Google, отговарящ за Android, твърди, че новата операционна система ще има над 250 нови функции.

Режимът за разделен екран ще се задейства с дълго натискане на бутона за последно използвани приложения. Това ще позволява на потребителите да видят последните приложения, които са отваряли, редом с онази, която ползват в момента.

Други подобрения, свързани с извършването на няколко задачи едновременно, се фокусират върху автоматичното премахване на приложенията, които не са ползвани отдавна и опцията „изчисти всичко“. В момента всяко приложение трябва да бъде изключено отделно. Двойното почукване на бутона с последните приложения ще позволява бързото превключване между приложенията, които се ползват в момента и последните включвани от потребителя.

Android N ще представи и възможност за смяна на цвета на кожата на емотиконите, вместо сега достъпните единствено жълти личица. Тази опция вече присъства от година в операционната система на Apple.

Освен това Android N ще включва и по-добри функции за сигурност, като възможността за криптиране на всеки отделен файл, съхраняван в телефона.

Голяма част от промените ще бъдат фокусирани върху превръщането на Android в по-бърза и по-ефективна платформа за множество процесори, дисплеи и други хардуерни вариации. Разработчиците на Android трябва да познават хилядите различни модели, които използват операционната система, като не става дума само за смартфони и таблети, а и за телевизионни услуги и други устройства, свързани с интернет на нещата.

Една от тези промени, която Android N ще въведе, носи името Vulkan. Става дума за функция за 3D графика, изградена, за да помага на разработчиците да правят игрите така, че да работят по-плавно и с по-голяма точност.

Публичната бета версия на Android N вече е публикувана на сайта android.com/beta за потребителите, които ползват смартфони Nexus 5X, 6 и 6P. Официалното пускане на операционната система ще бъде по-късно това лято.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още