IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още компании забраняват използването на Zoom

Сред тях са Ericsson, Daimler и Bank of America

15:08 | 23.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Getty Images</p>

Снимка: Getty Images

Някои от най-големите компании в света решиха да не използват приложението на Zoom Video Communications за конферентни разговори, което подхрани нарастващите критики срещу една услуга, която беше особено обещаваща по време на пандемията на Covid-19, пише Bloomberg.

Daimler, Ericsson, NXP Semiconductors и Bank of America Corp. са сред новите компании, които забраняват или предупреждават служителите си за ползването на Zoom заради опасения за сигурността, твърдят източници, запознати с операциите им.

Те се присъединяват към корпорации като Tesla и правителствени агенции от Тайван до Сингапур, които забраниха ползването на приложението. Индия определи Zoom като несигурна платформа и инициира публична надпревара за разработката на сигурна национална видео чат алтернатива.

Zoom излезе на преден план с налагането на блокадитe във връзка с коронавируса, превръщайки се в платформа за всичко – от пиене на коктейли виртуално с приятели до бизнес срещи и онлайн уроци. Приложението премина границата от 300 млн. дневни потребители тази седмица, като преди началото на годината никога не беше достигала над 10 млн.

Цената на акциите ѝ остава близо до рекорда, който достигна през март.  Въпреки това експерти по киберсигурност предупреждават, че хакери могат да използват уязвимости в софтуера, за да нахлуват в чуждите онлайн срещи. Слабата защита доведе до възход на феномена „Zoombombing”, когато непоканени тролове влизат в чужди обаждания и тормозят участниците в тях.       

В бележка до служителите си, разгледана от Bloomberg News, Daimler пише, че „софтуерът има редица пропуски в сигурността и проблеми с опазването на данните“. Производителят на автомобили, който има близо 300 хил. служители в глобален мащаб, не е бил корпоративен клиент на Zoom преди, но сега категорично забранява на работниците си да ползват приложението. Компанията посочва Microsoft Teams като по-надеждна алтернатива.

„Daimler забранява ползването на Zoom за корпоративно съдържание до второ нареждане“, коментира говорителят на компанията Кристоф Седълмайър.

Главният изпълнителен директор на Zoom Ерик Юън се фокусира върху засилването на сигурността на приложението, а целта му е да спечели обратно потребителите, които се отказаха от него. Zoom работи по подобряването на криптирането си и твърди, че приложението първоначално е било насочено към корпоративни клиенти със собствени екипи за киберсигурност, вместо към широката публика.

NXP, която е доставчик на технологии за мобилни комуникации, използва Microsoft Teams за вътрешните си процеси, а наскоро забрани ползването на Zoom с външни страни, твърди източник, пожелал да остане анонимен.

Телекомуникационният гигант Ericsson също разчита на Teams, а преди това е ползвал Skype for Business за срещи от разстояние, а сега призовава своите служители да не ползват Zoom. Ако клиент или партньор иска да ползва приложението, работещите в Ericsson ще трябва да се уверят, че външните участници разбират и са склонни да поемат риска от ползването на Zoom преди да се продължи със срещата, твърди друг източник, запознат с въпроса.

Говорител на NXP е отказал да коментира, докато Ericsson посочва в имейл, че на вътрешно ниво е одобрила приложения и насоки за срещите си, но не дава повече подробности. Говорител на Bank of America е отказал да коментира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още