IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин: Microsoft не е прозрачен по отношение на информацията за продажбите

Китайското правителство реагира с нарастваща загриженост на усилията на Microsoft да накара потребителите да преминат към Windows 8

11:48 | 26.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Пекин: Microsoft не е прозрачен по отношение на информацията за продажбите

Американският онлайн концерн Microsoft Corp. не предоставя достатъчно прозрачна информация за данните си за продажби на софтуера, който дистрибутира в Китай, включително и за продажбите на своите медиен плейър и уеб браузър, съобщи във вторник китайският антитръстов регулатор, цитиран от Ройтерс.

Американската компания е подложена на съмнения за нарушаване на китайските антимонополни закони и затова през последните седмици нейни офиси в цялата страна бяха претърсвани.

Властите ще прегледат сериозно разпространението на тези продукти, а също и как Microsoft продава своя Office и Windows софтуер, казва Джан Мао, ръководител на Държавната администрация за индустрия и търговия (SAIC).

„Microsoft е заподозрян, че не разкрива пълната информация за своя софтуер Windows и Office, както и че крие проблеми при разпространението и продажбата на своя медиен плейър и браузър“ казва Мао, без да споменава повече подробности за разследването. 

WSJ не успява да открие говорител на Microsoft за коментар. По-рано обаче компанията вече заяви, че ще сътрудничи на всяко разследване.

В публични изявления по-рано SAIC обясни, че ще разгледа съвместимостта на софтуера и как той се обвързва в пакети. Повече подробности обаче не бяха споменати.

И във вторник Джан пояснява, че мениджъри на Microsoft са обяснили, че групата ще сътрудничи активно на разследванията. "Все още е твърде рано да се каже какви ще бъдат резултатите от разследването", казва той. „Но без значение от имената им - компаниите трябва да спазват китайските закони". 

„Разследването в момента продължава, а ние ще оповестим резултатите своевременно", казва Джан, добавяйки, че проверката в Microsoft е една от деветте започнати разследвания тази година, които включват пазара на софтуер, тютюн, телекомуникации, застраховане, туризъм и публични услуги. SAIC контролира прилагането на антимонополните закони на Китай, що се отнася до други теми отвъд ценообразуване или сливания и придобивания.

През юли SAIC обяви, че около 100 следователи са предприеми внезапни претърсвания на офиси на Microsoft в няколко града и са иззели електронни писма и други документи. Агенцията е реагирала с този ход на жалби от други компании за операционната система Windows и софтуера Office. Една седмица по-късно следователите са се върнали в офисите на Microsoft, за да говорят с мениджъри, които не са присъствали по време на първата внезапна проверка.

Китайското правителство реагира с нарастваща загриженост за продължаващите опити на Microsoft да накара потребителите да преминат към нейната операционна система Windows 8. От тази година Пекин забрани на държавни агенции да купуват и ползват Windows 8. 

В понеделник пък стана ясно, че Китай разработва собствена операционна система за компютри, която ще е конкурент на Windows и Mac OS X, като тя може да е готова още през октомври. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още