IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът плаща 50 млн. долара заради пиратски софтуер

Щатските военни са инсталирани незаконно програми на десетки сървъри и работни станции

10:56 | 29.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Министерството на отбраната е инсталирало нелицензиран софтуер на десетки сървъри и компютри. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Министерството на отбраната е инсталирало нелицензиран софтуер на десетки сървъри и компютри. Снимка: Ройтерс

Американското министерство на отбраната се е съгласило да плати 50 млн. долара в рамките на извънсъдебно споразумение, за да избегне съдебен процес за логистичен софтуер, използван от военните без лиценз. Според Dallas News само една малка част от действително използвания през последните осем години софуер за управление на инвентара и ERP софтуер на тексаския доставчик Apptricity е бил платен.

Извънсъдебното споразумение предвижда армията да продължава да бъде клиент на Apptricity, нещо, което е факт от 2004 г. насам. По онова време двете страни са се споразумели за договор за лицензиране на стойност 5 милиона долара. Той е предвиждал инсталиране на решенията на базирания в Тексас производител на софтуер на три сървъра и 150 работни станции. По-късно споразумението е било разширено до пет сървъра и 1000 работни станции.

Със своите 80 служители Apptricity е доста малка софтуерна компания. Посредник по сделката е бил CSC. „Ние се състезавахме за доставката с големите имена в софтуерната индустрия, като Oracle и PeopleSoft. Но те решиха да изберат нашето решение", казва президентът на Apptricity Тим Гарсия, който е и един от основателите. 

Софтуерът е бил използван при военни операции в Близкия изток, както и при операции за оказване на хуманитарна помощ при бедствия. През 2009 г. изненадващо се оказва, че военните тайно са копирали софтуера на 98 сървъра и най-малко 10 000 клиенти. Това се разбрало случайно по време на среща за обсъждане на стратегическите умения, където висш служител е споменал за значително разпространение на софтуера на Apptricity на военните системи.

В своята последваща жалба ищецът твърди, че Министерството на отбраната умишлено е нарушило авторските права на Apptricity. Той настояваше за близо 250 милиона долара под формата на допълнителни лицензионни такси. Въпреки че той е приел, че клиентът целенасочено е заблудил производителя за броя на използваните копия, той не е предявил никакви претенции за обезщетения за нанасяне на щети. Но и в сега изпратеното прессъобщение компанията твърди, че договорената сума отговаря на съвсем малка част от полагащата се според първоначалния договор сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още