IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Питър Наваро: Лидерът на TikTok е кукла на конци

Изпълнителният директор е обвиняван от американските власти, че помага за предаването на данни на Пекин през приложението

15:47 | 13.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Търговският съветник на Белия дом Питър Наваро нарече главния изпълнителен директор на TikTok Кевин Майер „американска кукла на конци“ за това, че работи за китайското приложение. Това се случи в интервю за Fox Business, дадено в неделя, пише CNBC.

Освен това Наваро използва интервюто, за да засили обвиненията си, че китайските приложения събират данни за американци и ги предават на Пекин. Той твърди, че може да се очакват „силни действия“ от президента Доналд Тръмп към TikTok и други китайски приложения.

TikTok води битка с Вашингтон от няколко месеца. Но натискът върху приложението, което е собственост на базираната в Пекин ByteDance, нарасна миналата седмица, когато държавният секретар Майк Помпейо заяви, че правителството иска да забрани популярното приложение.

Администрацията на Тръмп поддържа тезата, че TikTok и други китайски приложения събират много данни за американските потребители, а след това я изпращат обратно в Китай – обвинения, повторени от Наваро.

„Това, което американците трябва да разберат, е, че всички данни, които отиват в тези мобилни приложения, с които децата се забавляват толкова много и изглеждат толкова удобни, отиват директно в китайските сървъри, директно при китайската армия, Китайската комунистическа партия и агенциите, които искат да откраднат нашата интелектуална собственост“, посочва Наваро пред Fox.

„Тези приложения могат да бъдат използване за кражба на лична и финансова информация за изнудване и злоупотреби, могат да служат за кражба на интелектуална собственост на бизнеса и на търговски тайни“, категоричен е той.

Министерството на индустрията и информационните технологии не е открито веднага за коментар от CNBC.

Наваро споменава и WeChat, най-голямото чат приложение в Китай, което е собственост на технологичния гигант Tencent.

„TikTok и WeChat са най-големите форми на цензура в континенталната част на Китай, така че очаквайте сериозни действия по въпроса“, коментира Наваро.

TikTok не оперира в континентален Китай. Вместо това ByteDance ползва много подобен продукт там, наречен Douyin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още