IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помръкването на технологичните гиганти

Какво стои зад сегашния срив на акциите на Apple, Facebook и Amazon

08:15 | 22.11.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Понякога е нужно само едно малко камъче на борсата, което да предизвика свлачище. В понеделник това малко камъче дойде от Wall Street Journal: Apple, съобщи американският бизнес вестник, е намалила производствените поръчки за двата нови модела iPhone XS и XS Max. Макар че няма официално потвърждение за това, новината достигна до много инвеститори и ги накара не само да се разделят с огромно количество акции на Apple, но и от книжата на други големи технологични компании като Facebook, Amazon или Netflix, които загубиха повече от пет процента от стойността си.

Потенциалната слабост в продажбите на iPhone на Apple се вписва в картината, която в момента много инвеститори си представят за технологичната индустрия. Големите корпорации, които през годините достигнаха гигантски размери, претърпяха многократни неуспехи през последните седмици и месеци. При Apple става дума за възможното забавено търсенена iPhone, Facebook се бори от месеци с намаляващ брой потребители в Европа и сравнително разочароващи бизнес резултати. А услугата за стрийминг Netflix не успява да спечели толкова нови абонати, колкото се надяваха много инвеститори.

В допълнение, и отвъд петте основни акции на FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google) имаше негативни новини: книжата на специализирания в производството на графични карти Nvidia например са в свободно падане от дни, защото перспективите за четвъртото тримесечие се оказаха слаби.

Всичко това се вписва в наратив, който в момента доминира на пазара на акции: Годините на възход на големите американски гиганти могат да приключат. От началото на септември насам акциите на FAANG се обезцениха рязко. За Facebook, Amazon и Netflix спадът е от около една четвърт. За Apple и Alphabet на Google пониженията в крайна сметка са повече от 15%. киурс киурс

„Апетитът към риск на инвеститорите намаля значително от септември", казва пред Spiegel Матиас Борн, фонд мениджър в Berenberg. „В момента се избягват рискови компании, което възпира цялостната технологична еуфория".

През лятото ситуацията бе съвсем различна: в началото на август Apple беше първата компания, която постигна пазарна стойност от 1 трилион долара. Месец по-късно Amazon се присъедини. Само за пет години цените на акциите на онлайн търговеца на дребно скочиха повече от пет пъти и по всичко изглеждаше, че по пътя нагоре няма ограничения.

Но сега съмненията за този очевиден безкраен бум стават все по-силни и по-силни. От една страна, общата икономическа ситуация се влоши до известна степен. Това важи особено за фирми, които са силно зависими от бизнес цикъла, като например индустрията на чиповете и потребителските стоки. От друга страна, инвеститорите все повече се чудят дали технологичните гиганти наистина заслужават огромните суми, с които се търгуват на фондовата борса.

Ако се вгледаме в т.нар. съотношение между цена и доходност (P/E ratio) - общ индекс на фондовия пазар - става ясно, че във високите курсове се крият високи очаквания, които компаниите тепърва трябва да изпълнят. При Amazon, например, имаме съотношение от 185 пъти за 2017 г. - това означава, че компанията ще се нуждае от 185 пъти годишната печалба за 2017 г., за да се откупи от фондовата борса. При Netflix тази стойност бе малко под 150. За сравнение: при германския борсов индекс Dax средно за последните 30 години P/E възлиза на 19 пъти.

Високите очаквания към технологичните компании се превърнаха в проблем преди всичко, след като Федералният резерв на САЩ започна да повишава лихвените проценти. „За компании, чиято стойност е по-скоро в бъдещето, повишаващите се лихвени проценти са особено силен удар", казва Борн. Това е така, защото в бъдеще ще бъде по-скъпо за тях да се генерират високи печалби.

Тъй като американските корпорации са вече толкова големи, всяко отстъпление в абсолютно изражение е още по-значително. Например понижението от четири процента, което акциите на Apple претърпяха в понеделник, се равнява на около 35 млрд. долара пазарна стойност: почти два пъти повече, отколкото цялата пазарна капитализация на Deutsche Bank.

Примерът също така показва, че трябва да бъдем много внимателни с посланията на Apple и Сие. Защото въпреки последните, понякога огромни спадове, технологичните гиганти са все още гиганти. И от началото на годината поне четири от петте акции на FAANG все още са в зоната на печалбата, а единственото изключение е Facebook.

Технологичният бум все още не е приключил. Но вероятно по-бурни времена очакват онези компании, които понастоящем не генерират печалба и дължат своята стойност на розовите сценарии за бъдещето.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 4
Kikaha2
преди 5 години
studioaa , едва ли може да се опише по-добре настоящата ситуация и поредния "тамагочи" - балон ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
Това, което се случи в последните 2 месеца вече се е случвало в миналото и сега се повтаря или точно през март 2000 когато се спука dot com балона. Част от компаниите, които се сриват днес Amazon тогава се срина с 90% до октомври 2001. Това може да се случи отново дори и отново на Amazon или на някои от другите технологични гиганти. Имаше компании, чиито акции загубиха 100%, да не само 90% като eToys.com. Но разбира се тази трагедия е причинена от липсата на скептицизъм за растящите цени и объркването на балонизацията с голям успех. Наивното вярване, че това е само "здравословна корекция на пазарите" ще докара някого до банкрут или дори самоубийство след като загубят всичко. Наивитетът винаги вярва е безкрайния ръст, във възстановяването и търси някаква рационална причина защо цената на нещо се срива при пукане на съответния балон, независимо, че исторически сривовете в цените могат за ударят по всяко време и без никакви признаци за това до последната минута. Другото абсурдно вярване е, че "пазарите винаги се възстановяват и достигат нови върхове" и няма от какво да се страхуваме при голямо падане на индексите и централните банки ще се притекат на помощ. Такъв тип наивник не разбира, че централните банки не могат да създадат ръст, само инфлация и дори цената на акциите да се възстанови след време създадената инфлация от това напълно обезсмисля гнилия ръст защото след като продадеш "възстановилата" се акция ти можеш да купиш много по-малко блага отколкото е бил предишния връх. Ние не сме в лек период на лека корекция, която е златна възможност за покупка и изгодни инвестиции, а сме едва в началото на най-големия мечи тренд в историята и дъното е много, много далеч и тези дребни спадове на няколко технологични акции е само началото на нещо много по-голямо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още